Το Λύκειο των Ελληνίδων Άργους στην Αμβέρσα (04-03-1988)


a19880304

04-03-1988

 

Μετά από πρόσκληση του τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων των Ομογενών ΑΜΒΕΡΣΑΣ ΒΕΛΓΙΟΥ στις 19 Φ/ρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Λυκείου της πόλεως μας στην Αμβέρσα, για επίδειξη Ελληνικών χορών δημοτικού τραγουδιού και Ελληνικών ενδυμασιών. Στην αποστολή συμμετείχαν 17 κορίτσια και αγόρια και ο χαρισματούχος δάσκαλος Τζίμης. Επικεφαλής ήταν η έφορος του χορευτικού η ακούραστη Δις Ευγενία Γκότση και η Κυρία Όλγα Καρκαζή, έφορος Ιματιοθήκης. Στο ταξίδι συμμετείχε και η Κυρία Κική Σχοινοχωρίτη, Γεν. Ταμίας του Λυκείου. Στο αεροδρόμιο Βρυξελλών υπεδέχθησαν την αποστολή η Πρόεδρος και Κυρίες του Τμήματος του Λυκείου της Αμβέρσας και την οδήγησαν στην πόλη τους, όπου επεφύλαξαν θερμή υποδοχή και προσέφεραν στα μέλη του χορευτικού και στις συνοδούς αρίστη φιλοξενία.

Την Κυριακή 21 Φ)ρίου το βράδυ σε μεγάλη αίθουσα της πόλεως Αμβέρσας και παρουσία χιλίων και πλέον προσκεκλημένων και κάτω από ενθουσιώδεις επευφημίες και έμπροσθεν πολλών επισήμων Ελλήνων και Ξένων από τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα, τα Παιδιά μας καθοδηγούμενα από το Δάσκαλο τους Τζίμη εχόρεψαν επί δυο ώρες και πλέον καταπληκτικούς παραδοσιακούς χορούς με ποικιλία Εθνικών ενδυμασιών, καταχειροκροτούμενα και επευφημούμενα. Η συγκίνηση που σκόρπισαν τα παιδιά μας, τα παιδιά του Άργους μας σ’ αυτή την εκδήλωση είναι απερίγραπτη. Όρθιοι οι προσκεκλημένοι επί πολλή ώρα χειροκροτούσαν τους χορευτές και ζητωκραύγαζαν για το Άργος μας. Η έντονη εντύπωση που δημιούργησε η παρουσία του Λυκείου μας στην Αμβέρσα είχε ως αποτέλεσμα να σπεύσουν πολλοί Σύλλογοι και Οργανώσεις από τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία και να ζητήσουν όπως στο άμεσο μέλλον το Λύκειο Άργους ν΄ανταποκριθεί στις προσκλήσεις τους και δώσει παρόμοιες παραστάσεις για λογαριασμό τους.

Θα πρέπει να εξαρθεί η άριστη εντύπωση που δημιούργησαν τα παιδιά μας και οι συνοδοί τους, με την υποδειγματική πειθαρχία και ευγένεια που τους διέκρινε σε όλες τις κινήσεις τους. Το Λύκειο των Ελληνίδων του Άργους μας υπήρξε και για πολλοστή φορά ο άριστος ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ όχι μόνο στο Εσωτερικό αλλά και στο Εξωτερικό και επομένως δίκαια ανήκουν θερμότατα συγχαρητήρια και έπαινοι σ’ εκείνους που μοχθούν καθημερινά :

Την ταλαντούχο και δραστήρια Πρόεδρο κ. Μαρία Μουσταϊρα, την ενθουσιώδη και όλο πρόθυμη Έφορο Χορευτικού δ. Ευγ. Γκότση την Έφορο Ιματιοθήκης κ. Όλγα Καρκατζή, η οποία προσέφερε ύψιστες υπηρεσίες για την παρουσίαση των Χορευτών στην εκδήλωση. Η υπευθυνότητα, η ταχύτητα και η νοικοκυροσύνη στην αλλαγή των στολών εκ μέρους της, συνετέλεσαν τα μέγιστα στην άρτια εμφάνιση των Χορευτών. Τον χοροδιδάσκαλο Τζίμη Ηλία, σε όλες τις κυρίες και Δίδες του Λυκείου και προπάντων στα Παιδιά μας τις Κοπέλες και τα’ αγόρια που με μεγάλη προθυμία συμμετέχουν στην προβολή της Εθνικής μας Παράδοσης και του Άργους μας.

Την αποστολή συνόδεψαν, οικιοθελώς και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του λυκείου μας στην Αμβέρσα η Αντιδήμαρχος Ιατρός κ. Γιάννα Τσιλιμπή μετά του συζύγου της επίσης Ιατρού κ. Κ. Καπερώνη, οι Σύμβουλοι του Δήμου Άργους Κύριοι Σκούφης Δ. και Τζώτζος Αθ. και ο Λυκειάρχης – Πολιτευτής κ. Δημ. Γεώργας. Η κ. Τσιλιμπή Αντιδήμαρχος απηύθυνε θερμότατο χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Άργους και του Λυκείου προς τους προσκεκλημένους.

 

ΥΜΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΓΟΥΣ

Δημοσιεύουμε απόκομμα της Ελληνικής εφημερίδας της Αμβέρσας Βελγίου <<ΕΥΡΩΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ >> σχετικά με την εκεί εκδήλωση του Λυκείου στις 21/2/88

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΥΚΕΙΩΝ ΑΡΓΟΥΣ – ΑΜΒΕΡΣΑΣ

Απροσδόκητα και αθόρυβα στις 21/2 το Λύκειο Ελληνίδων Αμβέρσας διοργάνωσε μια επιτυχημένη πολιτιστική βραδιά, παρουσιάζοντας το ονομαστό φολκλορικό συγκρότημα του Λυκείου του Άργους’

Ήταν μια ωραία χορευτική βραδιά – σπάνιο στο είδος της – όπου το Λύκειο του Άργους με περιττή δεξιότητα και χάρη παρουσίασε χορούς απ’ όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας.

Περί τους 15 χορευτές και χορεύτριες σε συνεχή εναλλαγή χόρευαν επί ένα και πλέον δίωρο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό και τα χειροκροτήματα των Ελλήνων και ξένων, που είχαν γεμίσει την αίθουσα ΑΡΜΟΝΥ της Αμβέρσας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι νησιώτικοι χοροί. Πέραν των χορών που ήταν τέλειοι στην εκτέλεση τους, ενδιαφέρον παρουσίασε και ο πλούτος των αυθεντικών στολών τους.

Πράγματι, προσέδιδαν μια ξεχωριστή γοητεία πέραν από το γεγονός ότι τις φορούσαν καλλίγραμμες νέες και λεβεντόκορμοι νέοι.

Μας ξάφνιασε στ’ αλήθεια αυτή η εκδήλωση. Απλή, σεμνή και τόσο γεμάτη από ελληνική λεβεντιά.

Συγχαρητήρια για την οργανώτρια Επιτροπή του Λυκείου. Μια τέτοια δουλειά αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Η προπαρασκευή της απαιτεί σκληρή δουλειά. Μια, αλήθεια, προσφορά σ’ όλους μας. Σ’ όλους που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Συγχαρητήρια επίσης εκφράζουμε στην κ. Ελένη Παπαστάμου, την << ψυχή >> όπως θα λέγαμε του Λυκείου των Ελληνίδων της Αμβέρσας.

Share