Λύκειο Ελληνίδων Άργους – 30 χρόνια Ελληνικής Παράδοσης και λεβεντιάς (06-07-1994)


a19940706

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

06-07-1994

 

Σάββατο βράδυ λίγο μετά τις 8, κι εγώ μαζί με την παρέα μου ανηφόριζα για το Αρχαίο Θέατρο Άργους. Ένα τυπικό, καλοκαιρινό Σαββατόβραδο, λίγο διαφορετικό όμως, αφού η κλασσική αρχαιότητα φιλοξενούσε τη γνήσια ελληνική παραδοσιακή ομορφιά. Μιλάω, βέβαια, για τη μεγάλη χορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Άργους, που διάλεξε το μεσοκαλόκαιρο για να μας δροσίσει.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια, γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ( ας θυμηθούμε το διήμερο ελληνικών χορών που διοργάνωσε τον Μάιο το Λύκειο ) το ενδιαφέρον των Αργείων για την παράδοση του τόπου μας. Γύρω στις 9μ.μ. η παράσταση ξεκίνησε με το μικρό τμήμα του χορευτικού που άρχισε δειλά δειλά να παρουσιάζει χορούς της Ηπείρου και Καλαματιανό, με τη συνοδεία βέβαια της ορχήστρας. Ήταν πράγματι θέαμα μοναδικό να βλέπεις τα μικρά παιδάκια να χορεύουν τόσο όμορφα και με τόσες ικανότητες, δεδομένου ότι διδάσκονται ελληνικούς χορούς μόνο ένα χρόνο.

Η συνέχεια, οπωσδήποτε, ήταν ισάξια της αρχής. Με το που εμφανίζονται τα πιο μεγάλα τμήματα και οι ρυθμοί ανεβαίνουν, ο κόσμος παρασύρεται μαζί τους, λικνίζεται, τραγουδά, χειροκροτεί. Ένα πάντρεμα λεβεντιάς και ενδυμασίας. Τι να προλάβει κανείς να καμαρώσει από τις υπέροχες στολές που διαθέτει το Λύκειο; Τις μικρές και μεγάλες Σαρακατσάνες, τις μητέρες που χόρευαν δίπλα στα παιδιά τους ντυμένες με τις αυθεντικές Καραγκούνες, την περήφανη, μοναδική, ΓΝΗΣΙΑ, στολή της Αργειτοπούλας, τις επιβλητικές στολές της Τσακωνιάς, της Κάτω Παναγιάς, τις Μεταξάδες, Τις πανέμορφες στολές της Θράκης, της Ηπείρου και, βέβαια, των νησιών μας. Μια πανδαισία χρωμάτων και ομορφιάς.

Και οι χοροί πολλοί και μοναδικοί, γνωστοί και άγνωστοι, όλοι γνήσιοι ελληνικοί. Τα χορευτικά τμήματα παρουσίασαν χορούς από όλα τα τμήματα της χώρας μας. Από τη Θράκη μέχρι τα Κύθηρα, από τη Μακεδονία μέχρι τη Ρόδο, από τη Μυτιλήνη μέχρι την Κέρκυρα, από τη Θεσσαλία μέχρι τις Κυκλάδες. Η παρουσίαση για πρώτη φορά από τα παιδιά χορών από τον Πόντο εντυπωσίασε το κοινό. Όπως, επίσης, εντυπωσίασαν οι Μπούφοι, οι Μετσοβίτες, οι Ηπειρώτες, οι νησιώτες και, βέβαια, οι Φουστανελλάδες που χόρεψαν περίφημα τα τσάμικα, κάνοντας όλο τον κόσμο να τους αποθεώσει.

Το φινάλε ήταν μοναδικό. Το μεγάλο τμήμα του χορευτικού του Λυκείου τίμησε την πόλη του χορεύοντας την ΄΄ Αργειτοπούλα ΄΄ και το ΄΄ Όλα του Άργους τα χωριά ΄΄. Δεν μπορώ να μην αναφέρω τα καταπληκτικά τσακώνικα ΄΄ Πίσω – πίσω τ’ αηδονάκια ΄΄ και την ΄΄ Πέρα μεριά ΄΄ που τα παιδιά όχι μόνο χόρεψαν αλλά και τραγούδησαν ταυτόχρονα.

Ναι! Αυτό είναι το Λύκειο Ελληνίδων. Πάντα πρωτοπόρο 30 ολόκληρα χρόνια στην πόλη μας, έχει δώσει την ψυχή του, έχει καθηλώσει με τις πλούσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει πάντα με έξοδα δικά του, με τους υπέροχους παραδοσιακούς τραγουδιστές και μουσικούς. Δεν πρέπει λοιπόν να παραλείψουμε να δώσουμε συγχαρητήρια για τη διοργάνωση στην Πρόεδρο του Λυκείου, στις κυρίες της Ιματιοθήκης που κόπιασαν τόσο για να ντύσουν 350 παιδιά που παρέλασαν μπροστά μας το Σαββατόβραδο, τις κυρίες του Χορευτικού.

Δεν ξεχνάμε, βέβαια, τους δασκάλους του χορού, τους μουσικούς, το υπέροχο κλαρίνο και τραγούδι ( Λιάκαινα ) του δεξιοτέχνη Β. Σκαλιώτη, το βιολί του Κώστα Ηλία, τον Κώστα Μούτσελο με το λαούτο του ( πραγματικά μοναδικός ), τον Βασίλη Οικονόμου στο νταούλι και το τουμπελέκι και τέλος τον πολύ καλό Βασίλη Κώτσου που τραγούδησε εκπληκτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Ήταν μια αξέχαστη βραδιά, που απέδειξε ότι όσο κι αν μας χτυπούν ξενόφερτα κύματα από παντού, οι Έλληνες είμαστε Έλληνες και έστω και αργά συνειδητοποιούμε πως το κλαρίνο, το νταούλι και η φουστανέλλα είναι που αγγίζουν στην ουσία την καρδιά μας. Μόνο που χρειάζονται τέτοιες προσπάθειες σαν του Λυκείου Ελληνίδων Άργους για να μας το υπενθυμίζουν. Τέτοιες προσπάθειες μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε τη συνέχεια της πάλης και της αντοχής της Ελληνικής Φυλής.

Μαρίνα Κουλεντιανού

Share