Με απόλυτη επιτυχία το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων των Ελληνίδων στην Ξάνθη


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων των Ελληνίδων στην Ξάνθη όπου «χτύπησε» η «καρδιά» της «Λυκειακής Οικογένειας».

Μια τριήμερη εκδήλωση, η οποία όχι μόνο προσέφερε στον πολιτισμό αλλά και στην κοινωνία και οικονομία της Ξάνθης, αφού η «κυρά» της Θράκης, υποδέχθηκε όλα τα Λύκεια Ελληνίδων της Ελλάδος.

«Μπροστάρης» φυσικά σε όλο αυτό ήταν το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, τα μέλη του αλλά και η Πρόεδρος κ. Πέπη Στάντσιου η οποία μιλά στην «Θ» για την επιτυχία της όλης διοργάνωσης αλλά και τους φιλόξενους ξανθιώτες.

 

ΙΣΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Ειδικότερα η ίδια αναφέρει ότι «κατά γενική ομολογία ήταν ίσως το καλύτερο συνέδριο όλων των Λυκείων. Όλοι έφυγαν κατενθουσιασμένοι. Ήταν μια σύνθετη προσπάθεια γιατί είχε το επιστημονικό κομμάτι (το αμιγώς συνεδριακό), είχε τις εκδηλώσεις, τις ξεναγήσεις, το κομμάτι της φιλοξενίας και όλα έπρεπε να πραγματοποιηθούν με επιτυχία για να υπάρχει συνολικό επιτυχημένο αποτέλεσμα. Πράγματι όλα πήγαν καλά, οι εκδηλώσεις και της τελετής έναρξης με τις αδερφές Βουγιουκλή, η όλη διαδικασία με τους παρουσιαστές, με το λογοπαίγνιο που έκαναν μεταξύ τους, με τους σύντομους χαιρετισμούς όλων των παραβρισκόμενων Ξάνθης, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης, του Αντιπερφιερειάρχη Ξάνθης, του Δημάρχου Ξάνθης, του Πρύτανη, του Εκπροσώπου του Πανεπιστημίου ήταν σύντομοι, περιεκτικοί, χωρίς να κουράσουν. Οι αδελφές Βουγιουκλή παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με μια ιδιαίτερη επιλογή τραγουδιών που συγκίνησε τον κόσμο και έτσι ξεκινήσαμε με μια πολύ καλή αρχή. Στην συνέχεια την Παρασκευή οι συνεδριάσεις που έγιναν με τους ομιλητές ήταν εξαίρετες και αγγίξαμε ο καθένας ανάλογα με το γνωστικό του αντικείμενο, όλα τα ζητήματα του πολιτισμού αλλά και της Θράκης. Ο καθένας ξεκινούσε γενικά και εστίαζε στον χώρο. Μιλήσαμε για την ιστορία της Θράκης, για την πληθυσμιακή σύνθεσή της, για την γλώσσα και τα ιδιώματα, για τα παραμύθια, για τις συγκρίσεις, τις διαφορές και τις ομοιότητες με τις γειτονικές χώρες, πήγαμε στα μέσα μεταβίβασης του λαϊκού πολιτισμού, δηλαδή τον χορό, την ενδυμασία, το δημοτικό τραγούδι, την συμβολή των Πολιτιστικών Συλλόγων, τα λαϊκά δρώμενα, τον απόδημο ελληνισμό, τους πομάκους και την πολιτιστική κληρονομιά και ολοκληρώσαμε αναφερόμενοι στα πρόσωπα και στις δομές που έπαιξαν και παίζουν ρόλο στην διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης στην Θράκη. Οι ομιλητές ήταν όλοι καταξιωμένοι και κατά πλειονότητα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από το Καποδιστριακό, ήταν γλαφυροί, συνεπείς στον χρόνο τους και δεν κούρασαν. Όλα κύλησαν «ρολόι», ήταν όλοι εξαιρετικοί και μακάρι να είχαμε τον χρόνο να τους ακούσουμε περισσότερο».

 

 

«ΟΛΑ ΚΥΛΗΣΑΝ ΟΜΑΛΑ…»

«Το Σάββατο έγινε η ξενάγηση στην Παλιά Πόλη με τους συνοδούς ξεναγούς και ενθουσιάστηκαν όλοι βέβαια με την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, με τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, με την φιλοξενία στο Λύκειο των Ελληνίδων από όπου πέρασαν και έχουν να λένε για τον καλό κόσμο της Ξάνθης. Άκουσα μάλιστα και μια κυρία που πήρε στο σπίτι της δύο κυρίες και τις κέρασε καφέ καθώς περπατούσαν στην Παλιά Πόλη και αυτό δείχνει πόσο φιλόξενοι είμαστε. Ήταν ενθουσιασμένοι από όλη την συμπεριφορά, δεν τους αφήσαμε καθόλου μόνους, υπήρχαν δικά μας παιδιά και κυρίες του Διοικητικού οι οποίοι πήγαιναν να τους πάρουν από τα ξενοδοχεία για τον συνεδριακό χώρο, δεν ταλαιπωρήθηκαν καθόλου γιατί τους μετακινούσαμε με λεωφορεία και γενικά έμειναν όλοι ενθουσιασμένοι από την όλη φιλοξενία» συνεχίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι «εξαιρετική ήταν επίσης και η παράσταση που δώσαμε στην τελετή λήξης και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους 150 χορευτές μας για το χαμόγελο, τον παλμό, την άρτια σε ροή εκδήλωση, την χορευτική ικανότητα και τέλος θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» στον Κυριάκο Αθανασιάδη που εμπνεύστηκε αυτήν την παράσταση αναβίωσης των κυριότερων εθίμων της Ξάνθης και τις σκηνοθέτριες. Οι φορεσιές μας ήταν εξαιρετικές και όλοι μας έδωσαν συγχαρητήρια και σημείωσαν ότι δεν υπήρξε κανένα λάθος και ότι οι χορευτές μας «πετούσαν», η ροή της παράστασης ήταν εξαίρετη και το φινάλε ιδιαίτερα εντυπωσιακό».

 

 

ΜΕΓΑΛΗ Η «ΠΡΟΣΦΟΡΑ» ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί σύνεδροι, δεν αποχώρησαν κατά την ολοκλήρωση του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Λυκείων των Ελληνίδων και παραμένουν μέχρι και σήμερα στην πόλη μας, προκειμένου να «χαρούν» λίγο παραπάνω τις ομορφιές της.

Κλείνοντας φυσικά η κ. Στάντζιου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν σε όλη αυτήν την μεγάλη και συνάμα ιδιαίτερη και σημαντική για τον τόπο μας, τον πολιτισμό μας αλλά και για όλη την κοινωνία της Ξάνθης, εκδήλωση, αφού όταν μια τέτοια προσπάθεια ολοκληρώνεται με τόσο μεγάλη επιτυχία, σημαίνει ότι υπήρχε συνεργασία και συμβολή όλων των φορέων αλλά και διάθεση όλων των μελών του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, που συνεχίζει ακάθεκτο να προσφέρει στον πολιτισμό της πόλης μας και να μας κάνει κάθε φορά ακόμη πιο υπερήφανους.

Περισσότερα :  thraki.com.gr

 

Share