Εκδήλωση για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό


Με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18/3/2018 στην αίθουσα τέχνης και πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος  εκδήλωση αφιέρωμα στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Άγιο των σχολείων. Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση  του Λυκείου των Ελληνίδων Αργούς, του 3ου Γενικού Λυκείου Αργούς και της ΚΕΔΑΜ δήμου Αργούς Μυκηνών.

Παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ. κ. Νεκτάριος ,ο βουλευτής κ. Γιάννης Ανδριανός ,η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος κ.Παναγιωτης Σκουφης πολλοί γονείς μέλη και φίλοι του Λυκείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομες εισηγήσεις από την πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Αργούς, την κ.Στελλα Σταματάκη Ντεβε υπεύθυνη της εκδήλωσης, τον κ.Γιωργο Τάσσια, την κ.Νικολετα Ματσιμανη διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ. και τον πρόεδρο του συλλόγου Κεφαλοβρυσιωτων.

Ακολούθησε ένα  ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή ,τη δράση και τις διδαχές του Αγίου Κοσμά  από τους μαθητές του 3ου ΓΕΛ.Ενα ντοκιμαντέρ που αν και σύντομο  αναφέρθηκε στις σημαντικότερες στιγμές της επίγειας ζωής και των κηρυγμάτων του. Ο Άγιος γεννήθηκε στο χωριό Ταξιάρχης Ναυπακτίας το 1714 Μ.Χ.
Έζησε στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Με άδεια του Πατριάρχη Σεραφείμ όργωσε όλη την Ελλάδα διδάσκοντας το λόγο του Θεού.Απ όπου και αν περνούσε έχτιζε σχολεία και εκκλησίες γιατί θεωρούσε το σχολείο θεμέλιο για τη θρησκευτική και ηθική αναγέννηση των Ελλήνων.


Ο φθόνος των Εβραίων μαζί με τους Τούρκους είχε ως αποτέλεσμα τον απαγχονισμό του το 1779.Τη μνήμη του εορτάζουμε στις 24 Αυγούστου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ύμνους για τον Άγιο Κοσμά από το βυζαντινό χορό του Αγίου Πέτρου με χοραρχη τον κ.Γιαννη Χαβιαρλη.

Τους ύμνους διαδέχθηκαν τα δημοτικά τραγούδια ηρωικά και κλέφτικα του 1821 από την παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα  του Λυκείου των Ελληνίδων Αργούς υπό την διεύθυνση του κ.Γιαννη Χαβιαρλη. Μαζί τους τραγούδησε ο πρωτοπρεσβυτερος π. Χρήστος  Κυριακοπουλος και στη χορωδία συμμετείχαν στο κλαρίνο ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και στο λαούτο ο Κυριάκος Μαρκογιαννης.  Θα πρέπει να αναφερθούμε  στη μικρή Ηλέκτρα Δαμαλά που με την κρυστάλλινη φωνή της ομόρφυνε τη βραδιά .

Μαζί με τη χορωδία ένα μικρό τμήμα από τις χορευτικές ομάδες παρουσίασε δημοτικούς χορούς από την Ήπειρο με αποκορύφωμα το ηρωικό τσάμικο και καταχειροκρότησε. Η διδασκαλία των χορών ήταν της δασκάλας μας κ.Αικατερινης  Δωροβινη.

Η υπέροχη αυτή εκδήλωση έκλεισε με τα εδέσματα που προσέφερε με πολύ αγάπη  ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος απανταχού Κεφαλοβρυσιωτων “Κεφαλόβρυσο”.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της βραδιάς την κ.Στέλλα Σταματάκη  τους συνεργάτες και τους μαθητές της για το ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Κοσμά, το χοραρχη μας κ.Γιαννη Χαβιαρλη που όπως πάντα μας παρουσίασε ένα υπέροχο μουσικό σύνολο ,τη δασκάλα του χορού κ Κατερίνα Δωροβινη για το άρτιο χορευτικό σχήμα που απολαύσαμε ,τα μέλη του συλλόγου “Κεφαλόβρυσο” που μας γλύκαναν με τα χειροποίητα λικέρ και γλυκά τους,όλα αυτά όμως δεν θα είχανε πραγματοποιηθεί χωρίς την βοήθεια των μελών της χορωδίας μας ,των χορευτών μας και όλων των κύριων του Δ.Σ. που προσπαθούν πάντοτε οι εκδηλώσεις μας να έχουν ποιότητα και άρτιο αποτέλεσμα .

 

Share