Μεγάλη γιορτή ελληνικών χορών από το Λύκειον των Ελληνίδων Αργούς 3/5/2018


Με μεγαλοπρέπεια όπως αρμόζει γιορτάσαμε και φέτος τον Πολιούχο μας Άγιο Πέτρο, Επίσκοπο Αργούς τον Θαυματουργό. Από την παραμονή μία πόλη στολισμενη εορταστικά δέχθηκε τους μητροπολίτες από όλη την Ελλάδα και τους επισκέπτες που ήρθαν ειδικά για την εορτή του Πολιούχου μας. Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή των αρχών της πόλης και του νόμου και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου έγινε η περιφορά της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου μας. Ανήμερα της εορτής μετά τη θεία λειτουργία και την ετήσια εορτή του συλλόγου Αργιεων  ο Δαναός το Λύκειο των Ελληνίδων Αργούς είχε διοργανώσει τη μεγάλη εορτή ελληνικών χορών. Στη φετινή διοργάνωση ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας τα Λύκεια Ελληνίδων Καβάλας, Κιάτου και Πύργου. Από πολύ καιρό είχε αρχίσει η προετοιμασία.

Το πρωί υποδεχθήκαμε το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας και νωρίς το απόγευμα τα Λύκεια Κιάτου και Πύργου. Από το μεσημέρι παραμάνες, καρφίτσες, φορεσιές ,εκνευρισμός, φωνές και τρέξιμο πολύ τρέξιμο ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους.

Ο καιρός υπέροχος, η πλατεία εορταστικά στολισμένη και όλα τα Λύκεια με  φροντισμένες τις παραδοσιακές τους φορεσιές και χαμόγελα διασχίζουν κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η μοναδική παραδοσιακή ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου με τους καταξιωμένους μουσικούς του το Θοδωρή Τασουλα στο κλαρίνο το Γιάννη Γευγελή στα κρουστά το Θοδωρή  Γιαννόπουλο στο λαούτο, το Δημήτρη Μπάκο στη γκάιντα και το Δημήτρη Κατσίβελο στην τρομπέτα έτοιμη στην εξεδρα. Η μουσική της Αργειτοπουλας να γεμίζει το χώρο και όλοι οι χορευτές να χορεύουν και να γεμίζουν την πλατεία γύρω από την εξέδρα.


Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αργούς κ. Έφη Δημοπουλου  Κωρου στο σύντομο χαιρετισμό της καλωσόρισε τα αδέλφα Λύκεια  και ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν και βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδηλωση ,εκδήλωση που γίνεται κάθε δύο χρόνια από το  1994.    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  κ.κ. Νεκτάριος,,ο βουλευτής της Ν.Δ.  κ. Γιάννης Ανδριανός,ο δήμαρχος  και οι αντιδήμαρχοι από τη ααδελφοποιημενη πόλη  Αbbeville της Γαλλίας,ο δήμαρχος της Βέροιας ο πατέρας Γεώργιος  Σελλης πρωτοπρεσβύτερος  του  Ιερού Ναού  του Αγίου Πέτρου δημοτικοί σύμβουλοι η επιτομή  πρόεδρος  του Λυκείου μας κ.  Αγγελική  Σχοινοχωριτη εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων και πλήθος κοσμου. Ας αρχίσουν οι χοροί και η παράσταση αρχίζει με το Λύκειο των Ελληνίδων Κιάτου με χορούς και φορεσιές  της Ηπείρου.   Οι  ήχοι και τα τραγουδια της Ηπείρου γέμισαν την πλατεία ,τα νιάτα του Κιάτου χόρεψαν με κέφι,χαμόγελα και γνώση των χορών.Μας μάγεψαν μας ενθουσίασαν και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα όλων. Τη διδασκαλία των χορών είχε  ο κ. Αθανάσιος Μποσγας..


Στη συνέχεια πάμε Μακεδονία με το Λύκειο των Ελληνίδων Καβάλας και χορούς και δρώμενα του γάμου από την ακριτική Φλώρινα. Ένα χορευτικό σύνολο που μας μετέφερε στα βόρεια της πατρίδας μας και με αρτιότητα  και τελειότητα  μας παρουσίασε τους χορούς της Μακεδονίας  σε διδασκαλία του δασκάλου τους κ .Χρόνη Ιωαννίδη.
Από τη Φλώρινα  μεταφερόμαστε με τη χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Αργούς στην περιοχή της Θράκης μεΖερβο, Τσετο,Συγκαθιστο κάτι που γίνεται πρώτη φορά μια και συνηθίζεται το τοπικό Λύκειο να χορεύει χορούς της περιοχής του. Οι χορευτές μας σε διδασκαλία του δασκάλου μας κ. Βασίλη Δημητρόπουλου παρουσίασαν ένα άρτιο αποτέλεσμα που όλοι χαρήκαμε και χειροκροτήσαμε κάτι που φάνηκε και από τα χαμόγελα του δασκάλου μας και των χορευτών μας τους οποίους ευχαριστούμε που πάντοτε μας εκπροσωπούμε επάξια.
Και γυρίζουμε στην Πελοπόννησο με χορούς της περιοχής μας και τη δική μας αντιπροσωπευτική φουστανέλα να γεμίζει την εξέδρα. Καλαματιανός ,Τσακώνικοςκαι το ηρωικό τσάμικο,χορός καθαρά ανδρικός,να χορεύεται με μοναδικό τρόπο από τους χορευτές του Λυκείου των Ελληνιδων Πύργου σε διδασκαλία του κ.Δημητριου Τζανέτου.

Η μισή Ελλάδα πέρασε μπροστά μας με τη μουσική , τα τραγούδια ,τις φορεσιές και τα νιάτα της.
Φτάσαμε στο κλείσιμο μιας πετυχημένης βραδιάς με την ανταλλαγή αναμνηστικών, δώρων και ευχών για μια νέα συνάντηση χορευτική και όχι μόνο.  Όλοι χαρούμενοι πιασμένοι χέρι χέρι σε χορούς κυκλοτικους χορέψαμε κλείνοντας τη βραδιά. Η κούραση και το άγχος των ημερών έδωσαν τη θέση τους στη χαρά και στην ανακούφιση.


Και το γλέντι συνεχίστηκε στο κέντρο Απόλλων  στο Κεφαλάρι. Όλοι χορευτές,μουσικοί, διοικητικά συμβούλια χαλαροί και ήρεμοι συνεχίσαμε μέχρι πολύ αργά να χορεύουμε και να γλεντάμε με τρόπο ελληνικό και παραδοσιακό  αυτή είναι και η καλύτερη στιγμή αυτών των συγκεντρώσεων γιατί έτσι με τη ζωντανή μουσική και το χορό χαλαροί γνωριζόμαστε  συνδεόμαστε και δημιουργούμε φιλίες.


Όλα τα Λύκεια έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία και με την υπόσχεση για μελλοντική  συνάντηση και συνεργασία.

Ευχαριστούμε το Δήμο Άργους Μυκηνών για τη βοήθεια του στο στήσιμο αυτής της παράστασης,το οινοποιείο Παπαντώνη για την ευγενική χορηγία των κρασιών,τους δασκάλους μας που μόχθησαν για αυτή τη βραδιά τα Λύκεια που παρά του ότι ήταν εργάσιμη  μέρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας,τους χορευτές μας,το ζωντανό κομμάτι του Λυκείου μας που ομορφαίνει και ζωντανεύει την καθημερινότητα μας και τέλος όλες τις κύριες του Δ.Σ.που κάθε μία από το πόστο της έβαλε ένα μικρό λιθαράκι για να στηθεί  και να υλοποιηθεί αυτή η πολύ ωραία βραδιά. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε την έφορο της ιματιοθηκης κ.Ρουλα Φουρλα και τη Γεν.Γραμματεα και Σούλα Μπραμη και να τους ευχηθούμε καλή ξεκούραση.

Ευχόμεθα σε όλους Χρόνια Πολλά με υγεία φως και όραμα και ο Άγιος Πέτρος να είναι βοηθός και προστάτης μας και σας περιμένουμε στην επόμενη εκδήλωση τη γιορτή της μητέρας το Σάββατο 19 Μαϊου 2018 στην αίθουσα Αργιεων ο Δαναός.

Share