Για άλλη μια φορά εντυπωσίασε (03-07-2002)


a20020703

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

03-07-2002

Στους στρατώνες η ετήσια χορευτική του εκδήλωση

 

Την προηγούμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου, στους Στρατώνες Καποδίστρια πραγματοποιήθηκε η ετήσια, μεγάλη χορευτική επίδειξη των μαθητών του Λυκείου Ελληνίδων Άργους, με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Άργους, αναφέρθηκε επιγραμματικά στο έργο που επιτελεί το Σωματείο τόσα χρόνια στην πόλη μας, αλλά και στην προσπάθεια και στην εθελοντική εργασία τόσων ανθρώπων που δουλεύουν για να λειτουργούν όλα όπως πρέπει.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Άργους κ. Κολιγλιάτης, ο υποψήφιος Νομάρχης Αργολίδος, τ. Βουλευτής κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παναγιώτης Γερτός και Χρονόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΟΑΡ κ. Λουκάς Κούρος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Άργους κ. Παν. Κούσουλας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Άργους κ. Θεόδωρος Δεληγιάννης, εκπρόσωποι του Ιερώνυμου κλήρου, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παρ. Άργους κ. Αγγέλα Παπαθεοδώρου και βέβαια πλήθος κόσμου.

Η χορευτική επίδειξη ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, πάνω που σουρούπωνε δηλαδή, και δημιουργόταν μια ατμόσφαιρα δροσερή και ξεκούραστη για τους εκατοντάδες θεατές, που είχαν κατακλείσει από νωρίς τον χώρο των Στρατώνων.

Στην παράσταση συμμετείχαν 14 τμήματα χορού που κάλυπταν όλες τις ηλικίες, την ευθύνη της διδασκαλίας χορών των οποίων είχαν οι κ.κ. Πένυ Τσίγκα, Κατερίνα Δωροβίνη και Βούλα Καρβέλα, και ο κ. Βασίλης Δημητρόπουλος.

Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να μεταφερθούμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσα από χορούς, τραγούδια και μουσικές που αποτέλεσαν το πολύτιμο εισιτήριο μας για αυτό το ταξίδι. Από την Ήπειρο στα Μέγαρα, από τη Μικρά Ασία στη Σαλαμίνα, από τη Φλώρινα στα Κύθηρα, από τη Σάμο στη Θράκη, από τη Μακεδονία στα Δωδεκάνησα κι από τον Πόντο στην Πιερία.

Απολαύσαμε συρτό, κοφτό, μπαζαργκάνα, καρσιλαμά, σφαρλή, κουτσό, μπαιντούσκα και ζωναράδικο, ικαριώτικο και μπαλαριστό, καραβά και κουρσάρικο, καγκελευτό και αντικρυστό, ποντιακούς και μακεδονίτικους, μπεράτι και πωγωνήσιο, μαντιλάτο και ζέρβο. Και ακόμα άλλους τόσους χαρακτηριστικούς παραδοσιακούς χορούς από όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας μας.

a20020703b

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις προσπάθειες των λιλιπούτειων μαθητών που σφίγγονταν να μην ξεχάσουν τα βήματα τους, από το βάρος των παραδοσιακών φορεσιών, να χειροκροτήσουμε τα ανέμελα προσωπάκια ποτ καμάρωναν στην εξέδρα και να χαμογελάσουμε με τις χαριτωμένες εκφράσεις τους. Οι ομάδες μεγαλύτερων παιδιών σε δυσκολότερους και πολυπλοκότερους χορούς ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη. Εντυπωσιακή η παρουσία της ομάδας κυριών, που καταχειροκροτήθηκε και ενθουσίασε για την άψογη σκηνική τους παρουσία, για την εκπληκτική χορευτική ομοιομορφία της, για την σοβαρότητα της, για το ήθος της και για το μήνυμα που πέρασε.

Share