2ο Διεθνές Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορωδιων


Το Λύκειο των Ελληνίδων Αργούς  σε συνεργασία με το Δήμο Άργους Μυκηνών και την ΚΕΔΑΜ το Σάββατο 30/6/2018 στον αύλειο χώρο του Μπουσουλοπουλειου Γυμνασίου μας προσέφεραν μια βραδιά μουσικής και χορού ,το 2ο αντάμωμα παραδοσιακών Χορωδιων.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν οι χορωδίες  Rapsozii Bascovului από το δήμο Bascov της Ρουμανίας, η χορωδία του Ιστού από την Κων/πόλη, η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης “η Αγία Παρασκευή” και η παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του Λυκείου των Ελληνίδων Αργούς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Αργολίδας κ.Γιαννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Αργούς Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμποσος ο πρωτοπρεσβύτερος και πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής. Ο Δήμαρχος του  Bascov κ.Stancu George δημοτικοί σύμβουλοι εκπρόσωποι φορέων και σωματείων και πλήθος κόσμου.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αργούς κ. Έφη Δημοπουλου Κωρου καλωσόρισε τις χορωδίες και τις ευχαρίστησε για την  αποδοχή της πρόσκλησης και το Δήμαρχο Αργούς Μυκηνών για τη  βοήθεια στην διοργάνωση της εκδήλωσης.και επεσήμανε ότι η γλώσσα της μουσικής ενώνει τους λαούς.

Την εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό από την πόλη Bascov σε διδασκαλία του Dorin Oancea που θεωρείται ο καλύτερος χορογράφος της Ρουμανίας.Στη χώρα μας βρίσκονται για πρώτη φορά. Χρώματα από τις παραδοσιακές φορεσιές, ήχοι, μουσική, ρυθμός, συγχρονισμός ήταν το σκηνικό πάνω στο οποίο έστησαν το χορευτικό τους. Μαζί τους η επταμελής ανδρική χορωδία που ιδρύθηκε το 2013 με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε πολλά φεστιβάλ ,ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο “Adriana Trandafir” με διευθύντρια την Lorena Catalina Toma. Παρουσίασαν τραγούδια από τη Ρουμανία τα οποία μαζί με το μοναδικό χορευτικό ενθουσίασαν όλους και απέσπασαν το θερμό μας χειροκρότημα.

Ακολούθησε η χορωδία  του Ιστού από την Κων/πόλη. Η χορωδία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της μουσικού Φωτεινής Κόκκαλα στο βιβλιοπωλείο του Ιστού στο Πέρα, το οποίο έγινε στέκι για όσους ενδιαφέρονται για τις μουσικές παραδόσεις ,την ιστορία και τον πολιτισμό των Ρωμιών. Η χορωδία ξεκίνησε  με τραγούδια της Μ. Ασίας  της Σμύρνης της Θράκης και κατέληξε με τραγούδια από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.Η επαφή μας με τη χορωδία ήταν ο δικός μας μουσικός και από πολύ μικρός και χορευτής Μάριος Καραχάλιος και τα μέλη της χορωδίας αφιέρωσαν αυτή τους την εμφάνιση στον Παππού του που πέθανε πρόσφατα. Αν και το σχήμα ήταν ολιγομελές το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό και καταχειροκροτήθηκε.

Ερχόμαστε τώρα στην πατρίδα μας ξεκινώντας από τη Θεσ/νίκη με τη χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης “η Αγία Παρασκευή” ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό τη διατήρηση των παραδόσεων και της ιστορίας των προσφύγων. Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο κ. Παναγιωτης Τσαμπαρλης και την χορωδία διευθύνει ο κ.Πετρος Παπαεμμανουήλ ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του μαέστρου μας κ. Γιάννη Χαβιαρλη.

Στη Σμύρνη με να πάγω ξεκίνησαν και κατέληξαν στη Λυγερή Θρακιώτισσα όλα με άψογο τρόπο που μας ξεσήκωσαν να σίγοτραγουδήσουμε  μαζί τους  και να τους χειροκροτήσουμε.

Καταλήγουμε στην Αργολίδα με την παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του Λυκείου των Ελληνίδων Αργούς σε διδασκαλία του κ. Γιάννη Χαβιαρλη . Ήταν η πολυπληθέστερη χορωδία αποτελούμενη από  τους δικούς μας ανθρώπους και φίλους. Χειροκροτήσαμε, τραγουδήσαμε μαζί τους και με μια ομάδα χορευτών του Λυκείου μας χορέψαμε και εμείς. Καρσιλαμας, χασάπικο  συνόδευσαν την Εμμορφη Πολίτισσα μου και του Βοσπόρου τα στενά μία πολύ ωραία παρουσία που έδεσε τη μουσική με το χορό. Η δασκάλα μας κ.Κατερινα Δωροβινη Πίκουλα μαζί με την ομάδα της με έκαναν και πάλι να θέλουμε και εμείς να χορέψουμε ,τους ευχαριστούμε.
Η εκδήλωση έκλεισε με όλες τις χορωδίες να τραγουδούν έχε γεια πάντα γεια τα μιλήσαμε …..μα δεν λησμονήσαμε και όλοι οι θεατές όρθιοι να χειροκροτούν.

Μία καλοκαιρινή βραδιά με φεγγάρι γεμάτη  ήχους, χρώματα, χορό που απέδειξε ότι η γλώσσα της μουσικής είναι μια, μία γλώσσα που ενώνει μια κοινή και κατανοητή γλώσσα για όλους.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν ηθικά και υλικά στην πραγματοποίηση αυτής της βραδιάς ,το Δήμο Άργους Μυκηνών και την ΚΕΔΑΜ που πάντοτε βοηθούν ηθικά και υλικά για κάθε μας εκδήλωση,τον πρωτοπρεσβύτερο π . Γεώργιο Σελλη γιατί πάντοτε με προθυμία και αγάπη βρίσκεται δίπλα μας βοηθός και συμπαραστάτης,τους χορηγούς μας,τους δασκάλους μας, το μαέστρο της χορωδίας μας κ. Γιάννη Χαβιαρλη που ήταν ο εμπνευστής αυτής της εκδήλωσης,την κ.Κατερινα Δωροβινη Πίκουλα για τη διδασκαλία των χορών ,τους χορωδούς μας που παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα του καθενός είναι πάντοτε συνεπείς σε αυτό που κάνουν ,τους χορευτές μας που με κέφι, μεράκι και αγάπη ανταποκρίνονται στις χορευτικές τους υποχρεώσεις,τους υπέροχους μουσικούς της ορχήστρας μας, του φίλους και τα μέλη μας που μας εμψυχώνουν με την παρουσία τους και τα καλά τους λόγια  να κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις ,και τέλος όλες τις κύριες του Δ.Σ. που βοηθούν να διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις.

Καλό καλοκαίρι σε όλους καλή ξεκούραση στους χορευτές μας και τα μέλη του Δ.Σ.   (αν και το καλοκαίρι προβλέπεται “θερμό” από τις εκδηλώσεις) για να μπορέσουμε από το Σεπτέμβριο με όρεξη,δύναμη  και νέες ιδέες να ανταποκριθούμε στο έργο μας, τη διάσωση και διατήρηση της παράδοσης και τη μετάδοση στις επόμενες γενιές μέσα από το χορό, το τραγούδι και τη φορεσιά.

Βοηθήστε μας γράφοντας τα παιδιά σας στις χορευτικές μας ομάδες και την παραδοσιακή χορωδία γιατί μόνο έτσι με την παρουσία της νέας γενιάς η Ελληνική Παράδοση που έμεινε ζωντανή για χιλιάδες χρόνια θα μπορέσει να συνεχίσει να ζει για πάντα.

Την ορχήστρα μας πλαισιώνουν καταξιωμένοι και ταλαντούχοι μουσικοί οι..
Μάριος Καραχάλιος ,Στυλιανός Ντεβες :κανονάκι
Βαγγέλης Μητρόσυλης  Παύλος Χουνταλας:κρουστά
Γιώργος Αργυράκης :λαούτο και. ούτι
Αναστάσης Λίτσας :κιθάρα
Βασιλική Μπουλμετη:ακκορντεον
Βασίλης Πετρόπουλος:μπουζούκι
Μιχάλης Μαμάης :λαφτα
και ο μικρός Παναγιώτης Χαβιαρλης : τουμπερλέκι.

Τους ευχαριστούμε και σας ευχαριστούμε.

Share