Παρουσίαση βιβλίων από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους (29-11-2003)


a20031204

ΦΕΙΔΩΝ

04-12-2003

 

Ωραία εκδήλωση και γλαφυρή προσφώνηση της Αντ/δρου κ . Κικής Σχοινοχωρίτη

Γράφει η Ελένη Κεραμίδα – Πανοβράκου

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση δυο βιβλίων λαογραφικού περιεχομένου στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων << ο Δαναός >> από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ.

a20031204b

Η Παρουσίαση έγινε από τον εκπαιδευτικό κ. Διογένη Μαλτέζο και τα βιβλία ήταν του κ. Δημητρόπουλου Β. εκπαιδευτικού, δασκάλου ελληνικών χορών και του κ. Χρ. Πετάκου εκπαιδευτικού.

a20031204a

Η εκδήλωση οργανώθηκε με αγάπη και μεράκι από την δραστήρια πρόεδρο κα Κική Σχοινοχωρίτη και τις κυρίες του συλλόγου, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στο κοινό που παρακολουθούσε μ’ ενδιαφέρον τους ομιλητές. Η βραδιά έκλεισε με χορευτικά από τα παιδιά του συλλόγου, τα οποία εξέπληξαν τους θεατές με τις φιγούρες και το κέφι τους.

a20031204c

Παραθέτουμε τη γλαφυρή προσφώνηση της Αντ/δρου του Λυκείου Ελληνίδων κ. Κικής Σχοινοχωρίτη:

Σεβαστοί πατέρες, κ. Αντινομάρχα, κ. Πρόεδρε του Δημ. Συμβουλίου, κ. Πρόεδρε της ΔΕΠΟΑΡ, κα Πρόεδρε του Πνευμ. Κέντρου Άργους, εκπρόσωποι συλλόγων & φορέων ( ΠΛΙ, ΕΕΣ Συλλόγου Γυναικών Ηραίου ), κυρίες και κύριοι.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων και των σκοπών του ( που είναι η προσπάθεια διατηρήσεως των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της πατρίδος μας ) το Λύκειο Ελληνίδων Άργους, με την ευκαιρία της εκδόσεως αυτών των 2 βιβλίων, που συνοδεύονται από C.D. s, απεφάσισε την παρουσίαση τους στο κοινό της Αργολίδας.

Κάνουμε ότι μπορούμε ν΄αγκαλιάσουμε το παρελθόν και να το δώσουμε στους νέους μας, να το κρατήσουν καλά στην καρδιά και στη ζωή τους, στη σημερινή εποχή που ισοπεδώνονται αξίες, έθιμα και παραδόσεις.

Το ίδιο κάνουν και οι συγγραφείς που είναι απόψε κοντά μας, για να μας παρουσιάσουν το έργο τους.

Το πρώτο βιβλίο << ψες είδα στ’ όνειρο μου >> είναι ένα μουσικό βιβλίο, που μας ταξιδεύει με ήχους και χρώματα στη θρυλική χώρα του Ορφέα: στη Θράκη μας.

Ο κ. Βασίλης Δημητρόπουλος έγραψε τα κείμενα και έχει την επιμέλεια της παραγωγής. Η συλλογή των τραγουδιών και του λαογραφικού υλικού έγινε από τον κ. Γιώργο Ζιώγα. Τα τραγούδια, στα 2 CD που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ερμηνεύει η Λίτσα Ουλιανούδη και άλλοι εκλεκτοί παραδοσιακοί ερμηνευτές με την ορχήστρα τους. Η έκδοση του βιβλίου έγινε από το Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, Πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Δημητρόπουλος ο οποίος διδάσκει και ελλ. Χορούς όπως και στο Άργος και στα Μέγαρα. Όλοι οι συνεργάτες της εργασίας αυτής έχουν καταθέσει την καρδιά τους, με μεράκι και αγάπη, στην παράδοση του τόπου μας.

Τα ο 2ο βιβλίο, του κ. Χρήστου Πετάκου, Τσάκωνα στην καταγωγή, εκπαιδευτικού, τέως Σχολ. Συμβούλου, και συγγραφέα 3 βιβλίων, σχετικών με την Τσακωνιά, την ιστορία, την ετυμολογία και τους χορούς της, έχει εκδοθεί με τη συμμετοχή του μορφωτικού Συλλόγου Λεωνιδίου.

Κι ένας σωστός και αδέκαστος κριτής των 2 βιβλίων είναι ο σημερινός παρουσιαστής τους, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας, ο δικός μας κ. Διογένης Μαλτέζος.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, παρ’ ότι είναι και άλλες εκδηλώσεις την ίδια ώρα.

Ευχαριστώ το Δ.Σ. ΔΑΝΑΟΥ για την παραχώρηση της αίθουσας.

Share