ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ (09-12-2003)


a20031209

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

09-12-2003

 

Έχουν περάσει 90 χρόνια από τότε που ο Βασιλεύς Γεώργιος Α για την αναβάθμιση του γυναικείου κινήματος προέτρεπε την Καλλιρόη Παρέν και άλλες 11 γυναίκες της τότε Αθηναϊκής κοινωνίας, να δημιουργήσουν το Λύκειο Ελληνίδων.

Η οργάνωση του έγινε κατά τα πρότυπα των συλλόγων της Ευρώπης και της Αμερικής. Την απόφαση της Καλλιρόης Παρέν ακολούθησαν και άλλες πόλεις μεταξύ των οποίων και το Άργος.

Σαν πρώτη πρόεδρος του Λυκείου της πόλης μας αναφέρεται η κ. Αλίκη Κεραμίδα και έτος ιδρύσεως το 1965.

Σήμερα, με την λαμπρή καθοδήγηση των προέδρων που ακολούθησαν, είναι ης θέση το Λύκειο Ελληνίδων Άργους, να υπερηφανεύεται ότι έχει ιδιόκτητο κτίριο που μόνο λίγοι σύλλογοι εις όλη την Ελλάδα διαθέτουν, καθώς και πλούσια ιματιοθήκη, αποτελούμενη ως επί το πλείστον από αυθεντικές στολές.

Πολλές κυρίες από την εκλεκτή κοινωνία του Άργους αποτελούν τα μέλη του συλλόγου, που με τις εισφορές τους τον διατηρούν εις περίοπτον θέση στην Ελλάδα. Το Λύκειο Ελληνίδων Άργους έχει καθιερώσει απογευματινά τσάγια της Δευτέρας, θεσμός που συνεχίζεται από την εποχή της κ. Παρέν.

Κατά την εκδήλωση αυτή γίνονται διάφορες ομιλίες που αφορούν την γυναίκα, την οικογένεια, τις παραδόσεις και τη ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Η εκδήλωση τελειώνει με μουσική δωματίου, συνήθως από την κ. Καίτη Προκοπίου που κι αυτή είναι μέλος του συλλόγου.

Την 29 – 11 – 03 στην αίθουσα διαλέξεων << Ο Δαναός >> το Λύκειο Ελληνίδων πραγματοποίησε μια άλλη εκδήλωση.

Την παρουσίαση δυο βιβλίων λαογραφικού περιεχομένου. Το 1ο του κ. Βασ. Δημητρόπουλου εκπαιδευτικού και καθηγητή χορού του Λυκείου με θέμα << ψες είδα στ’ όνειρο μου >> και το 2ο του κ. Χρ. Πετάκου εκπαιδευτικού – συγγραφέα, Τσάκονος στην καταγωγή από το Λεωνίδιο με θέμα << Ο Τσακόνικος χορός >>. Ο κ. Πετάκος ισχυρίσθηκε τον Τσακόνικο χορό τον εκτέλεσε ο μυθικός ήρωας Θησεύς με τις κινήσεις που έκανε εξερχόμενος του λαβυρίνθου από το παλάτι του Μίνωα.

Η παρουσίαση των βιβλίων έγινε από τον εκπαιδευτικό – συγγραφέα και ρήτορα κ. Διογένη Μαλτέζο. Τίτλος ομιλίας << Το Λύκειο Ελληνίδων και η παράδοση μας >>. Ο κ. Μαλτέζος είπε ότι ο σύλλογος του Λυκείου Ελληνίδων διατηρεί την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, έθνος χωρίς αυτά χάνεται. Τα παρομοίωσε με ρίζες δέντρου, που χωρίς αυτές δεν μπορεί να βγάλει καινούργια φύλλα και βλαστάρια και σιγά σιγά σβήνει. Η εκδήλωση τελείωσε με χορούς από δυο ομάδες μαθητών του κ. Δημητρόπουλου. Η πρώτη φορούσε ενδυμασία Θράκης και η άλλη Πελοποννήσου. Ο ενθουσιασμός της κατάμεστης από το κοινό αίθουσας ήταν μεγάλος και έγινε μεγαλύτερος όταν ένας από τους παρευρισκομένους τσάκονες ιερείς εσηκώθη και χόρεψε με τους μαθητές. Εύχομαι στο Λύκειο να συνεχίσει να υπάρχει για να διατηρεί την παράδοση και στο μέλλον αν μπορέσει ( ίσως με την βοήθεια ευπόρων Αργείων ) να αποκτήσει παραδοσιακό κτίριο που θα ταιριάζει καλύτερα με την ιστορία του. Τα βιβλία των κ. Πετάκου και Δημητρόπουλου διατίθενται στα γραφεία του Λυκείου Ελληνίδων.

Σωτ. Λιολίτσας

 

Share