Το Λύκειο Ελληνίδων Άργους στο νησί του Ίκαρου (14-09-2004)


a20040914

Ενημέρωση

14-09-2004

 

Εντυπωσίασε και πάλι το Λύκειο Ελληνίδων Άργους με τις τόσο επιτυχημένες εμφανίσεις του. Η πρώτη στην Αθήνα στις 23 Αυγούστου, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας, όπου χόρεψε στο ΄΄ πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού ΄΄ χορούς του Άργους και της Πελοποννήσου. Ξεχώρισε για την όμορφη παρουσία του και την γνήσια λεβεντιά του. Γι’ αυτό και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Εξ άλλου έγραψε και η Περιφέρεια Πελ/σου πολύ κολακευτικά σχόλια για την εμφάνιση αυτή.

Η άλλη παρουσία έλαβε χώρα από 26 – 30 Αυγούστου στην Ικαρία σε τρείς διαφορετικές πόλεις και Δήμους του ακριτικού αυτού νησιού.

Η πρόσκλησις ήλθε από το Λύκειο Ελληνίδων Ικαρίας εις ανταπόδοσιν της φιλοξενίας τους εδώ στη γιορτή του Αγ. Πέτρου στις 3 Μαΐου.

Και ήταν κάτι περισσότερο των προσδοκιών μας. Μας ξάφνιασε ο απλός χαρακτήρας τους, η γνήσια φιλοξενία τους, η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής τους που τους κάνει μοναδικούς.

Φθάσαμε στον Εύδηλο ακτοπλοϊκώς ξημερώνοντας η 27η Αυγούστου. Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο ΄΄ Αθέρας ΄΄ συνώνυμο του βουνού που η ψηλότερη κορυφή του φθάνει στα 1.041 μέτρα.

Αφού ξεκουραστήκαμε και πήραμε μια γεύση του γραφικού Εύδηλου, τα παιδιά προετοιμάστηκαν για την βραδινή παράσταση στον Αγ. Κήρυκο.

Η Ικαρία είναι το νησί των αντιθέσεων. Στη νότια πλευρά όπου βρίσκεται ο Αγ. Κήρυκος εντυπωσιάζουν τα άγρια βουνά και οι απότομες παραλίες, ενώ η βόρεια πλευρά του νησιού είναι καταπράσινη και σαγηνευτική.

Η διαδρομή μας μέχρις εκεί διήρκησε πάνω από ώρα ( αν και ήταν μόνο 50χλμ.) λόγω των πολλών στροφών και του δύσκολου δρόμου. Αυτό όμως μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την άγρια ομορφιά του τοπίου συνδυασμένο με κρυφούς όρμους και απομονωμένες παραλίες. Ο Αγ. Κήρυκος, μια ζωγραφιά με αρκετό ντόπιο τουρισμό ( λόγω των θερμών λουτρών ) και το πανήψηλο γλυπτό του Ίκαρου να δεσπόζει στο λιμάνι.

Εκεί στον κεντρικό δρόμο υπό τους ήχους, των γνώριμων για μας τραγουδιών, χόρεψαν τα παιδιά μας με πολύ κέφι και ζωντάνια χορούς του Άργους και της Πελοποννήσου κάνοντας μας να νιώθουμε υπερηφάνεια και καμάρι. Η φουστανέλα με την Τσακωνιά και την Αργειτοπούλα έδεναν αρμονικά σ’ αυτή τη γιορτή παραδοσιακών χορών. Κι όταν χόρεψαν Θρακιώτικους χορούς ξεσήκωσαν τον κόσμο που δεν ήταν συνηθισμένος σε τέτοια ακούσματα. Ακολούθησαν η Σάμος και η Ικαρία με νησιώτικους χορούς και τραγούδια χορεύοντας τα μ’ ένα δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Ακολούθησε δείπνο σε γραφική ταβέρνα των Θερμών με νοστιμότατα εδέσματα, όπως άγριο κατσίκι ( Ράσκα ) συνοδευόμενο από Πράμνιο Οίνο, ένα κρασί εξαιρετικής ποιότητας γνωστό από την αρχαιότητα.

Την επόμενη ημέρα η εκδήλωση έγινε στις Ράχες. Ορεινό παραθεριστικό μέρος με πολύ κίνηση, τουριστικά μαγαζιά, μπαράκια, πράσινο και πολύ νεολαία. Και εδώ τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και καταχειροκροτήθηκαν από το πολυπληθές κοινό που είχε γεμίσει το γήπεδο των Ραχών.

Η Τρίτη εμφάνιση έγινε στον τόπο διαμονής μας στον Εύδηλο. Με θέα το γραφικό λιμανάκι και με κατάμεστο το χώρο από κόσμο, οι χορευτικές μας ομάδες αποθεώθηκαν. Αξίζουν στα παιδιά πολλά συγχαρητήρια, καθώς η παρουσία τους και η εν γένει συμπεριφορά τους ήταν άψογη. Επίσης πολλά συγχαρητήρια ανήλουν στον δάσκαλο τους κ. Βασίλη Δημητρόπουλο που τα συνόδεψε και καμάρωσε από κοντά τα αποτελέσματα των κόπων και προσπαθειών τους. Και τις τρεις εκδηλώσεις προλόγισε η πρόεδρος του Λυκείου μας κ. Κική Σχοινοχωρίτου, η οποία αντάλλαξε δώρα και αναμνηστικά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Λύκειο Ελληνίδων Ικαρίας και σε όσους συνέβαλαν γιαν την ευχάριστη παραμονή μας στο φιλόξενο νησί τους.

Αποχαιρετισθήκαμε με μια υπόσχεση και την ευχή πάλι να συναντηθούμε.

Στέλλα Λιολίτσα

Share