ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ (17-11-2004)


a20041117

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

17-11-2004

 

ΜΕ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ 18Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ

Καθοριστική η συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων

 

Συμμετέχοντας στο 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού έφτιαξε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο που διήρκεσε όσο σχεδόν και το συνέδριο – από τις 4 έως τις 9 του μήνα.

a20041117c

Η επιτυχία ήταν μεγάλη γιατί πολλοί Αργείοι και αρκετοί σύνεδροι το επισκέφθηκαν και οι εντυπώσεις τους χαράκτηκαν σ’ ένα βιβλίο επισκεπτών που βρισκόταν στην αίθουσα. Σταχυολογώντας αντιγράφουμε:

΄΄ Όταν κρατάς στη ψυχή σου την παράδοση της πατρίδας, της δίνεις ζωή και οριοθετείς την ύπαρξη της στον παγκόσμιο χάρτη για πάντα…΄΄

Λίγο πιο κάτω διαβάζουμε:

΄΄ Δεν χρειάζονται πάντα μεγάλοι χώροι για να δείξεις το μεγαλείο του πολιτισμού μιας γεωγραφικής περιοχής ή μιας χώρας. Κατάθεση ψυχής, πίστη σ’ αυτό που κάνεις και μεράκι χρειάζονται. Συγχαρητήρια για την προσφορά σας΄΄.

Κι εμείς αυτό κάναμε. Καταθέσαμε την ψυχή μας. Γιατί μέσα σε δυο μέρες καταφέραμε να λύσουμε όλα τα πρακτικά προβλήματα και να μεταβάλουμε την αίθουσα χορού σε μικρό λαογραφικό μουσείο. Ανοίξαμε σεντούκια και ντουλάπες και ντύσαμε ΄΄ κούκλες ΄΄ με τις αυθεντικές μας φορεσιές.

Η Αμαλία με την Αργειτοπούλα και δίπλα ο λεβέντης τσολιάς με την σπάθα του 1860 φορεμένη στο σελάχι του. Παρά πέρα η λιτή φορεσιά της Κοιλάδας και η μικρή Καναβίτσα από την ορεινή Αργολίδα. Ανάμεσα τους χρηστικά αντικείμενα εποχής, όπως λυχνάρια ένα παμπάλαιο νταούλι, μπακιρένιες κατσαρόλες και καζάνια κεντητά, ταψιά και λευκοκεντήματα, κεραμικά και κρύσταλλα και δίσκους ζωγραφιστούς, το νυφικό κρεβάτι, τις κεντημένες μαξιλάρες, μια σκαλιστή στεφανοθήκη και δίπλα στην καρέκλα τα ολοκέντητα μεσοφόρια της νύφης… Χειροποίητα κιλίμια…

Όλα παλιά αντικείμενα, φυλαγμένα στα σπίτια μας με αγάπη, έγιναν σημεία αναφοράς και ερωτήσεων από τους μικρούς μαθητές που ξεναγήθηκαν πρόθυμα μαζί με τους δασκάλους τους από τις κυρίες του Λυκείου των Ελληνίδων.

a20041117d

Πόση εντύπωση τους έκανε η Σαρακατσάνα της Αλεξανδρούπολης με την εντυπωσιακή της φορεσιά και το κεφαλόδεμα το περίτεχνο, το βάρος της οποίας ζυγίζει περίπου 25 κιλά. Και παρά πέρα η Καραγκούνα Θεσσαλίας με τη χρυσοκεντημένη ποδιά και το Ζαγόρι Ηπείρου με την ασημένια πόρπη και ο γαμπρός από το Μέτσοβο με τη μαύρη πλισεδένια φορεσιά του στολισμένη στο στήθος του με τον ασημοσκαλιστό σταυραετό.

Τι να πρωτοαναφέρουμε; Τη μουσική γωνιά με το πιάνο και τα πρώτα όργανα της φιλαρμονικής; Κάδρα κεντημένα με βελονιές που δεν υπάρχουν τώρα πια, με θέματα από το παρελθόν. Μακάρι να υπήρχε ένας μόνιμος χώρος έκθεσης. Ήταν κάτι που το επεσήμαναν πολλοί επισκέπτες. Και είναι αυτό που λείπει από την πόλη μας. Το αναφέραμε και στον δήμαρχο όταν μας επισκέφθηκε και μας συνεχάρη για την προσπάθεια μας αυτή.

Εάν όμως ορισμένοι θαύμασαν τα εκθέματα της αίθουσας, άλλοι είχαν την ευκαιρία να χειροκροτήσουν στο Μπουσουλοπούλειο θέατρο τα νιάτα του Λυκείου μας που κρατούν ζωντανή την παράδοση. Ντυμένα με τις τοπικές μας φορεσιές, αγόρια και κορίτσια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, χορεύοντας με ζωντανή μουσική, τους λεβέντικους χορούς του τόπου μας, ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Ξεχώρισαν ανάμεσα σε 12 ξένα συγκροτήματα για την άρτια εκτέλεση των χορών και την έξοχη εμφάνιση τους κάνοντας το πολυπληθές κοινό να χειροκροτεί ασταμάτητα. Όμως και τα άλλα χορευτικά τμήματα από Γερμανία, Γαλλία, Μεξικό και μεμονωμένοι χορευτές από Ινδία, Καζακστάν, Κούβα και αλλού χόρεψαν ωραία δίνοντας μας μια γεύση της πολυμορφίας των χορών και της μουσικής τους.

a20041117b

Συγχαρητήρια σε όλους.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι σύνεδροι έφυγαν από το Άργος με τις ωραιότερες εντυπώσεις και θα τις μεταφέρουν στις πατρίδες τους σε Ανατολή και Δύση γινόμενοι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πόλης μας και της φιλοξενίας μας.

Αλλά κι εμείς δε κερδίσαμε λιγότερα… Ανταλλάξαμε ιδέες, κάναμε γνωριμίες με Έλληνες και ξένους, δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια τους γραπτά και προφορικά και μας έκαναν να αισθανθούμε υπερήφανοι και τυχεροί για το έργο που επιτελούμε. Φυλάγοντας με τόση αγάπη και υπευθυνότητα την πολιτιστική μας κληρονομιά…

Share