Εντυπωσίασε και στην Κέρκυρα (08-03-2006)


a20060308

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

 08-03-2006

 

Από το Λύκειο των Ελληνίδων Αργους ενημερωνόμαστε για την επίσκεψη της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα:

Καλεσμένοι σε ένα ΄΄ γάμο ΄΄ διαφορετικό από τους συνήθεις βρεθήκαμε από 24 έως και 27 Φεβρουαρίου 2006 με το Λύκειο των Ελληνίδων Αργους στην όμορφη Κέρκυρα. Η πρόσκληση ήρθε από το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας με αφορμή την ετήσια χορευτική παράσταση των τμημάτων του, αλλά και ένα αφιέρωμα στον παραδοσιακό γάμο.

Στον ίδιο ΄΄ γάμο ΄΄ είχαν προσκληθεί επίσης τα αδελφά Λύκεια από Ιωάννινα, Σέρρες και Καβάλα.

Το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας ως οικοδεσπότης ήταν τόσο άψογο στην φιλοξενία όλων τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ΄΄ γάμου ΄΄ όσο και κατά την

΄΄ τελετή ΄΄ και το γλέντι.

Και όπως ίσως καταλάβατε ήταν ένας παραδοσιακός γάμος, από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, με τις ιδιαίτερες συνήθειες κάθε τόπου και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που παρουσίασαν το κάθε Λύκειο ξεχωριστά. Ένα δρώμενο συναρπαστικό που μας συνεπήρε όλους και μας έκανε να πιστέψουμε ότι βρισκόμασταν μάρτυρες του ΄΄ μυστηρίου ΄΄ που λάμβανε χώρα σε μιαν άλλη εποχή. Τότε που τα ήθη και τα έθιμα ξεχώριζαν από τόπο σε τόπο και ένας γάμος έκανε όλους τους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά στην ΄΄ χαρά ΄΄ αυτή.

Έτσι κι εμείς πήραμε μέρος με ένα δρώμενο γάμου του τόπου μας και συγκεκριμένα της Ορεινής Αργολίδας που έτυχε εξαιρετικής αποδοχής από τον κόσμο. Το Σάββατο το πρωί άρχισαν τα καλέσματα. Ντυμένες οι χορευτικές ομάδες των Λυκείων με πολύχρωμες τοπικές φορεσιές παιρνοδιάβαιναν πλατείες και καντούνια, χορεύοντας και τραγουδώντας, συνοδεία οργάνων, κάνοντας τον κόσμο να βγαίνει στον δρόμο και στα παραθύρια και να ρωτάει τι συμβαίνει.

Κι εμείς με τη σειρά μας να τους προσκαλούμε την Κυριακή το βράδυ στο Δημοτικό τους θέατρο για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα των Λυκείων. Ήταν μια εμπειρία μοναδική. Ακόμη και ο καιρός ήταν σύμμαχος μας παρόλο που την προηγούμενη ημέρα έβρεχε καταρρακτωδώς.

Στο τέλος της περαντζάδας στην Πλατεία Θεοτόκη, κάθε ομάδα έδειχνε τις χορευτικές τις ικανότητες. Οι Αργειτοπούλες μας με τους φουστανελοφόρους χορευτές μας, έκαναν τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί να τους χειροκροτεί και να τους επευφημεί ζωηρά. Και στην ερώτηση τους ΄΄ από πού είστε ψυχούλα μου;΄΄ τους απαντούσαμε με καμάρι ότι είμαστε από το Αργος.

Η επόμενη ημέρα μας βρήκε να ξεναγούμεθα από έναν υπέροχο ξεναγό στον Mon Repos και στο Αχίλλειον. Με σχολαστική σαφήνεια μας εξηγούσε το κάθε τι μεταδίδοντας μας τις γνώσεις του και τον ενθουσιασμό του.

a20060308b

Αυτό που μας άρεσε ιδιαίτερα ήταν η κομψότητα των ανακτόρων του Αχιλλείου χτισμένο για την αυτοκράτειρα Ελισσάβετ της Αυστρίας το 1892. Γεμάτο εσωτερικά με τοιχογραφίες, ζωγραφικούς πίνακες, έπιπλα σκαλιστά και καθρέπτες εποχής, πορτραίτα και χρηστικά αντικείμενα, όλα θαυμάσια διατηρημένα.

Βγαίνοντας έξω αντικρύσαμε έναν τεράστιο κήπο στολισμένο με κάθε λογής αγάλματα ανάμεσα από πέργολες, συντριβάνια και λουλούδια και τον Αχιλλέα θνήσκοντα στο κέντρο του κήπου με το βέλος καρφωμένο στην φτέρνα του και την οδύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του.

Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο Corfu Holiday Palace ( πρώην Χίλτον ) όπου διαμέναμε, για φαγητό, ξεκούραση και ετοιμασία για την βραδυνή μας γιορτή.

Η ΄΄ ώρας η καλή ΄΄ είχε έρθει. Γι’ αυτό βάλαμε όλοι τα καλά μας και πήγαμε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας όπου θα γινότανε το στήσιμο του παραδοσιακού γάμου. Μια κατάμεστη αίθουσα αμφιθεατρική, 800 περίπου ατόμων, με εξώστη και θεωρεία, τεράστια σκηνή και ένα σκηνικό ειδικά μελετημένο για την περίπτωση μας εντυπωσίασαν.

Η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Κερκύρας, κ. Νατάσα Βέργη, αφού προλόγισε, κάλεσε σε χαιρετισμούς τους επισήμους και τις προέδρους των Λυκείων. Από το Λύκειο Ελληνίδων Αργους η Πρόεδρος κ. Αγγελική Σχοινοχωρίτου αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και την ωραία φιλοξενία, τους συνεχάρη και τους πρόσφερε τα αναμνηστικά.

Σε λίγο άρχισε η γιορτή. Πρώτα ξεκίνησαν τα Γιάννενα με τραγούδια γάμου και χορευτικά. Συνέχισε η Καβάλα με δρώμενα γάμου και χορευτικό. Κατόπιν ήρθε η σειρά μας.

Η κ. Κική Γουλέρμα έκανε μια σύντομη αναφορά γι’ αυτό που θα ακολουθούσε, αφού ευχαρίστησε όλα τα παιδιά και τις κυρίες που πήρανε μέρος στο δρώμενο καθώς και τον δάσκαλο κ. Βασίλη Δημητρόπουλο που με υπομονή τους δίδαξε το σκηνοθετικό μέρος. Ιδιαίτερα όμως στάθηκε στην προσφορά της κ. Μαίρης Κουλεντιανού που συνέλεξε και κατασκεύασε τα απαραίτητα για το ΄΄ μυστήριο ΄΄ με πολύ αγάπη και φροντίδα.

Σε λίγο η σκηνή και πλατεία γεμίζει από μια γλυκειά μελωδία. ΄΄ Όλοι να μαζευτείτε εδώ την Κυριακή το γιόμα που κάνει ο Γιώργης μια χαρά, παντρεύει το τσουπρί του, της γης τον κόσμο κάλεσε, της γης της οικουμένης…΄΄ τραγουδάει η κ. Μαίρη Κουλεντιανού μαγεύοντας τον κόσμο. Ταυτόχρονα η κ. Ελένη Κωτσόγιαννη ντυμένη παραδοσιακά μοιράζει στον κόσμο της πλατείας τα κατακκόκινα καλέσματα.

Επάνω στην σκηνή διαδραματίζεται ο γάμος. Χωριστά τα συμπεθεριά, ετοιμάζουν τον γαμπρό και στολίζουν τη νύφη ενώ ο χορός παίρνει μέρος χορεύοντας και τραγουδώντας. Το τραγούδι του γάμου συνεχίζεται…

΄΄ Φέρτε μέλι, φέρτε γάλα μα μελώσουμε τη νύφη να την βάλουμε στο σπίτι…΄΄ τραγουδά μοναδικά η κ. Μαίρη Κουλεντιανού. Έρχεται το ζευγάρι χαρωπό, ευτυχισμένο για τα μελώματα, το σπάσιμο της κουλούρας, το μπαϊράκι με το ρόδι, τα προικιά της νύφης ενώ το τραγούδι συνεχίζεται χαρούμενα.

΄΄ Νύφη πόσο τ’ αγόρασες καλέ σήμερα, αυτό το παλικάρι, να τ’ αγοράσει και άλλη…΄΄. Και να τα γελάκια η νύφη, και να το καμάρι ο γαμπρός ο οποίος παίρνει τους φίλους του και αρχίζουν ένα λεβέντικο χορό που έκανε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στην χαρά αυτή χειροκροτώντας επευφημώντας και σφυρίζοντας, ενώ τα όργανα του γάμου ηχούσαν ασταμάτητα.

Τα συμπεθεριά τώρα μαζί με το χορό κάνουν ένα γλέντι ανάλογο της περίστασης. Κατεβαίνουν από την σκηνή στην πλατεία χορεύοντας, μεταδίδοντας στον κόσμο την χαρά και την ευτυχία τους. Αποθέωση. Η κ. Κική Νικέλλη να μοιράζει κουφέτα, η κ. Κουλεντιανού να μαζεύει τα προικιά, ο γαμπρός με τη νύφη να φεύγουν χορεύοντας και τραγουδώντας και ο κόσμος να χειροκροτεί ασταμάτητα.

Και το πρώτο μέρος του προγράμματος έληξε με το Λύκειο Σερρών αναπαριστώντας έναν ακόμα παραδοσιακό γάμο. Το δεύτερο μέρος ήταν από το Λύκειο Κερκύρας αφιερωμένο κι αυτό στον παραδοσιακό γάμο. Η σκηνή γέμισε με χρώματα, χάρη, μελωδία. Χάρμα οφθαλμών και αισθήσεων. Αφού τελείωσαν το πρόγραμμα τους κάλεσαν στη σκηνή όλα τα Λύκεια να ενώσουν τα χέρια και τις καρδιές τους αποχαιρετώντας έτσι τον κόσμο ευχάριστα.

Το γλέντι του αποχαιρετισμού έγινε έξω από την πόλη σε ένα ωραίο εστιατόριο. ‘Όλα τα Λύκεια μαζί χόρεψαν με τη ψυχή τους ανταλλάσσοντας ευχές με την ελπίδα πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε…Ελληνικά!!!

Το επόμενο πρωί μας βρήκε στο Φέριμποτ για την Ηγουμενίτσα ενώ αποχαιρετούσαμε το όμορφο νησί των Φαιάκων γεμάτοι ωραίες εντυπώσεις και ευχάριστες εντυπώσεις.

Στα μάτια όλων μας έλαμπε η χαρά ενώ στα χείλη μας βρισκόταν οι στίχοι από τα τραγούδια του γάμου που τα σιγοτραγουδούσαμε επιστρέφοντας στο Αργος.

Share