Μεγάλη Γιορτή Ελληνικών Χορών (10-05-2006)


a20060510

Από το Λύκειο Ελληνίδων Αργους

Μεγάλη Γιορτή Ελληνικών Χορών

Εντυπωσίασε η αναπαράσταση του Αργείτικου γάμου

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

 (10-05-2006)

 

a20060510c

a20060510dΤο Λύκειο των Ελληνίδων Άργους σε συνεργασία με τη ΔΕΠΟΑΡ και τον ΟΠΑΝΑΡ παρουσίασαν την Μεγάλη Γιορτή των Ελληνικών Χορών, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2006, ημέρα της εορτής του Πολιούχου της πόλης του Άργους Αγίου Πέτρου.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα Παραρτήματα των Λυκείων Ελληνίδων Σερρών, Γιαννιτσών, Πατρών, Ραφήνας, Άργους και ο ιταλικός Σύλλογος Chiarantana Αρδέας.

 

Η ΄΄ Γιορτή Ελληνικών Χορών ΄΄ διοργανώνεται από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους, κάθε δυο χρόνια, εντυπωσιάζοντας το κοινό, και δίνοντας το στίγμα της Ελληνικής λεβεντιάς.

 

Ο πλούτος της χορευτικής μας παράδοσης από διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας κάθε φορά, αλλά και οι αυθεντικές και ανεκτίμητης αξίας, φορεσιές της πατρίδας μας, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης εκδήλωσης που για άλλη μια χρονιά καταχειροκροτήθηκε από τους Αργείους, παρόλο το κρύο και τον άσχημο καιρό.

 

Στο θεατράκι της πλατείας Αγίου Πέτρου, την αρχή έκανε το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών που μας ταξίδεψε στην Ήπειρο με Χειμαριώτικο Ζαγορίσιο, Φυσούνι.

 

Το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών παρουσίασε με ξεχωριστό τρόπο χορούς από τις Σέρρες ενώ στη Μικρά Ασία και στο Ανατολικό Αιγαίο μεταφερθήκαμε με τους χορούς του Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας, για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στη Κεντρική Μακεδονία με το Λύκειο Ελληνίδων Γιαννιτσών.

 

Το εντυπωσιακό και μοναδικό φινάλε έγινε για άλλη μια φορά από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους που φέτος παρουσίασε στιγμιότυπα και χορούς από τα τοπικά έθιμα του γάμου, ξεσηκώνοντας τους θεατές αλλά και ταξιδεύοντας τους σε άλλες εποχές, μακρινές και όμορφες, γλυκές και απλές. Τα προικιά, τα καλέσματα, τα στολίσματα, το κοσκίνισμα, η νυφιάτικη κουλούρα, τα μελώματα, τα στεφανώματα ξαναζωντάνεψαν μοναδικά, με το κέφι, το μεράκι και την πραγματική αγάπη για την παράδοση και για τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους.

a20060510b

Την εκδήλωση συνόδευσε παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τους:

Ηλία Πλαστήρα: κλαρίνο τραγούδι, Κώστα Παυλόπουλο: βιολί – τραγούδι, Δημήτρη Κωνσταντή: λαούτο – τραγούδι, Μανούσο Κλαπάκη: κρουστά, Δημήτρη Γανίκα: γκάιντα, ενώ για το Λύκειο Ελληνίδων Άργους τραγούδησε η Έφορος Ιματιοθήκης κ. Μαίρη Κουλεντιανού. Το συντονισμό του προγράμματος είχε ο κ. Βασίλης Δημητρόπουλος, ενώ την παρουσίαση έκανε η κ. Γουλέρμα.

Ένα μεγάλο μπράβο στην Χορευτική Ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους, αλλά και στις κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου που ακούραστα και ανιδιοτελώς υπηρετούν την παράδοση τόσα χρόνια.

Μαρίνα Κουλεντιανού

Share