Μια εκδήλωση γεμάτη Αγάπη (28-12-2006)


a20061228

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

(28-12-2006)

 

Με μια ευγενική πρόσκληση, το Λύκειο Ελληνίδων Αργους καλούσε τα μέλη του και τους φίλους του Λυκείου να γιορτάσουν μαζί την έλευση του Θεανθρώπου, σε μια απογευματινή συγκέντρωση για φιλανθρωπικό σκοπό, μ’ ένα ζεστό φλυτζάνι τσάι ή καφέ και νηστήσιμα γλυκίσματα την Δευτέρα 18/12 στην καφετέρια Kandinsky.

Στην εκδήλωση αυτή θα μιλούσε η θεολόγος κ. Έφη Δημοπούλου – Κώρου με θέμα: ΄΄ Τα Χριστούγεννα στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση ΄΄.

Επίσης θα πλαισίωναν την γιορτή με έκθεση χειροτεχνημάτων δυο δραστήρια μέλη μας: οι κυρίες Ντίνα Κυριακίδη και Αγγελική Βαρελά.

Έτσι κι έγινε.

Γύρω στις 6, ο πολυχώρος του καφέ είχε γεμίσει από όμορφες παρεούλες με ευχάριστη διάθεση για προσφορά προς τον πλησίον μας αυτές τις Αγιες Μέρες που πλησιάζουν.

a20061228bΗ γιορτινή ατμόσφαιρα της αιθούσης γινόταν ακόμα πιο χαρούμενη από τις Χριστουγεννιάτικες μελωδίες που γέμιζαν το χώρο και ακόμη πιο λαμπερή από τα πολύχρωμα λαμπιόνια που κρέμονταν από την ψηλοτάβανη οροφή του κτιρίου.

Οι δημιουργίες των κυριών που πλαισίωναν τη γιορτή μας και ευρίσκοντο στην κεντρική σάλα, ομόρφαιναν ακόμη περισσότερο τον ήδη ωραίο και καλαίσθητο χώρο.

Τα μεν κεντήματα της κας Ντίνας Κυριακίδη, αληθινά αριστουργήματα με βελονιές αέρινες στα μεταξωτά και καλοδουλεμένες στα υφαντά και εταμίν, κεντήματα που έφτιαξε με κέφι και μεράκι για να μας θυμίζουν ότι εκτός από το χάζεμα στην τηλεόραση υπάρχουν κι άλλες ασχολίες για να γεμίζουν δημιουργικά και ωφέλιμα την ώρα μας. Εξ΄ άλλου ήταν κάτι που το είχε διδαχθεί η Ντίνα από τα εφηβικά της χρόνια στην Οικοκυρική Σχολή Τεγέας όπου μαθήτευσε και εξακολουθεί να το αγαπάει ακόμα. Η κα Αγγελική Βαρελά μας χάρισε με την έκθεση της μια πλούσια συλλογή χειροποίητων κοσμημάτων από λουστραρισμένο πηλό και όχι μόνο, με οδηγό τη φαντασία και την έμπνευση, κάτι που ενισχύθηκε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Δοξιάδη, όπου φοίτησε.

Χειροποίητες κούκλες και νεραιδούλες πανέμορφες λουλουδιασμένα στεφάνια και γιρλάνδες απείρου καλαισθησίας, όλα αυτά τοποθετημένα μα τάξη και γούστο στην υπέροχη σάλα του Grand Café Kandinsky. Σε θέση δε περίοπτη για να είναι εύκολη η πρόσβαση να τα δείς, να τα θαυμάσεις και να τα αγοράσεις αν επιθυμείς.

Τις ευχαριστούμε πολύ και τις δυο και ευχόμαστε να είναι καλά, να συνεχίσουν έτσι και να κρατούν την παράδοση στα δύσκολα χρόνια του καταναλωτισμού που ζούμε.

Η κα Εφη Δημοπούλου – Κώρου, θεολόγος, πήρε τον λόγο αφου προλόγισε για λίγο την εκδήλωση η πρόεδρος του Λυκείου κα Αγγ. Σχοινοχωρίτου, η οποία ευχαρίστησε όλους κι ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές.

Η ομιλία της κα Κώρου μας τράβηξε από την αρχή. Λίγοι γνωρίζουν τόσο καλά να χειρίζονται το λόγο και να μεταδίδουν με σαφήνεια αυτό που θέλουν να πουν. Και τα Χριστούγεννα στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση είναι και επίκαιρα και ενδιαφέροντα. Τα ήθη, τα έθιμα, τα κάλαντα ΄΄ Χριστούγεννα, πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου, για βγάτε διέτε μάθετε πως ο Χριστός γεννιές γεννιέται και ανατρέφεται στο μέλι και στο γάλα…΄΄

Μας μίλησε για τα καλικατζάρια, τις συνήθειες των νοικοκυραίων αυτές τις μέρες, τα φαγητά και τα γλυκίσματα μα πάνω απ’ όλα μας μίλησε για τον ερχομό του Θείου Βρέφους. Η απεριόριστη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο ΄΄ Η γέννησις Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το Φώς το της γνώσεως…΄΄. Είθε και πάλι να μας φωτίσει όπως φώτισε τους τρείς μάγους με τ’ αστέρι, όπως φώτισε τους ποιμένες, όπως φώτισε τους απλούς ανθρώπους της Βηθλεέμ. Είθε η αγάπη να απλωθεί στην ανθρωπότητα και στις καρδιές μας.

Και κάνοντας αυτές τις σκέψεις, μου έρχονται στο νου ορισμένοι στίχοι του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά, από την ΄΄ Νύχτα των Χριστουγέννων΄΄, που απήγγειλα κάποτε παιδάκι του Δημοτικού Σχολείου.

΄΄ Γιατί ο Χριστός να καίγονται γυρεύει, γι’ αυτόν καρδιές, όχι κεριά και με σταυρούς κανείς δεν τον λατρεύει και γονατίστα βαριά. Γιατί λατρεύει το Χριστό, όποιος δίνει για την πατρίδα τη ζωή όποιος τον γυμνωμένο κρυφοντύνει και τον φτωχό τον ελεεί. Όποιος την αδικία κεραυνώνει, κι αγνό το μέτωπο κρατεί κι έχει οδηγό την καλωσύνη μόνη, κι έχει Θεό την Αρετή΄΄.

Και συνεχίζει ο Κωστής Παλαμάς:

΄΄ Γιατί ειν’ ο κόσμος άπονη ερημία που μαρτυρεύουν οι φτωχοί, γιατί δεν έχω δύναμη καμία να κάμω έναν ευτυχή΄΄.

Εγώ όμως νομίζω ότι με του φιλανθρωπικού σκοπού αυτή εκδήλωση μας θα καταφέρουμε να κάνουμε κάποιον συνάνθρωπο μας έστω για λίγο, ευτυχή. Καλές Γιορτές σε όλους.

 

Στέλλα Λιολίτσα  

 

 

Share