Ωραια που’ ναι η νυφη μας ωραια τα προικια της (22-06-2007)


a20070622

 

Συμμετέχουν τα Λύκεια Ελληνίδων : Γιαννιτσών, Νάουσας, Άργους

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΩΡΑ 9 Μ.Μ.

Ανοιχτό θέατρο Γιαννιτσών

  • ΕΘΙΜΟ ΓΑΜΟΥ ΝΥΦΗΣ
  • ΕΘΙΜΟ ΓΑΜΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ
  • ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ

 

Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Νάουσας

 Η πετυχημένη πορεία του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας ξεκινά το 1967 από μια ομάδα κυριών που αγαπούσαν τον τόπο μας, τον πλούσιο σε παράδοση. Όλα αυτά τα χρόνια φιλοξένησε στους κόλπους του πολλά νέα παιδιά, που αγάπησαν τον πολιτισμό και την παράδοση, και που σήμερα εμπιστεύονται τα δικά τους παιδιά για να στελεχώσουν τα χορευτικά του τμήματα.

Το παιδικό τμήμα, το εφηβικό και το τμήμα των μεγάλων που σήμερα αριθμούν περίπου 250 χορευτές, μας έκαναν πολλές φορές υπερήφανους με τις συμμετοχές τους σε τοπικές εκδηλώσεις, τις διακρίσεις τους στον ελληνικό χώρο ( 8 πρώτα βραβεία ) αλλά και με τις εμφανίσεις τους στο εξωτερικό ( Ολλανδία, Γερμανία, Αμερική, Τουρκία, Ιταλία, Ουγγαρία, Συρία κ.α.) με τελευταίο αυτό του Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ της Ρουμανίας τον Αύγουστο του 2006. Η πλούσια ιματιοθήκη του Λ.Ε.Ν. περιλαμβάνει φορεσιές απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας και κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με καινούριες. Από το 2004 το ΛΕΝ έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader+ και κάθε χρόνο παρουσιάζει και μια νέα φορεσιά που έγινε μέσα από τη χρηματοδότηση του προγράμματος και που έχει ως βασικό σκοπό τη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης. Με την έναρξη της φετινής χρονιάς εντάχθηκε σε πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης, και έτσι θα παρουσιάσει μια έκθεση με θέμα ΄΄ Το Ναουσαίικο Σπίτι μέσα στη πορεία του χρόνου ΄΄. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σ’ ένα αρχοντικό σπίτι της Νάουσας το Κτήριο της οικογένειας Μυλωνά, το οποίο ΛΕΝ έχει βάλει ως στόχο την απόκτηση του για την στέγαση του.

Με σεβασμό και επίγνωση το Λ.Ε.Ν. προσπαθεί να κρατήσει στέρεους τους δεσμούς με την εθνική μας παράδοση και είναι παντού και πάντα παρόν σε κάθε πρόσκληση ηθικά και υλικά.

Χοροδιδάσκαλος: Τσιαρκας Άκης

1) Κατέβα Λέγκω

2) Αλώνια

3) Της Σιάννας                                  Οργανοπαίκτες:

4) Μπάι Αποστόλης                           Γιάννης Δίσκος: Κλαρίνο

5) Μελικές                                           Αντώνης Σίμος: Τρομπέτα

6) Νιζάμικος                                       Γιάννης Πέγιος: Τρομπέτα

7) Μουσταμπέικος                             Λευτέρης Κοβάτσης: Πλήκτρα

8) Γκάιντα                                             Δημήτρης Δίσκος: Κρουστά

 

 

Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Άργους

 Το Λύκειο των Ελληνίδων Άργους έχει 42 ετών ενεργό δράση με σκοπό τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση των παραδόσεων μας στους νέους μας.

Αριθμεί πλέον των 400 μελών έχει πλούσια Ιματιοθήκη από 350 και πλέον αυθεντικές στολές και χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών.

Εργάζεται για την ισότιμη συμμετοχή της Γυναίκας σε όλες τις εκδηλώσεις της Δημόσιας Ζωής και με εκπρόσωπο της συμμετέχει σε σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε Γυναικείες Οργανώσεις με θέμα τη ΄΄ Γυναίκα ΄΄’

Με την ευκαιρία της γιορτής του Πολιούχου μας Αγίου Πέτρου ( Επισκόπου Άργους) 3 Μαΐου διοργανώνει κάθε δυο χρόνια ΄΄ Μεγάλη Γιορτή Ελληνικών Χορών ΄΄ με συμμετοχή Λυκείων απ’ όλη την Ελλάδα.

Η μεγάλη χορευτική μας Ομάδα αποτελείται από 30 χορευτές και έχει λάβει μέρος σε Φεστιβάλ Χορού σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Οι χοροί που θα χορευτούν είναι:

1) Γκελμπέρι – Γκελμπεράκι                                       Χοροδιδάσκαλος:

2) Πέρα Μεριά                                                             Δημητρόπουλος Βασίλης

3) Τσακώνικο

4) Τσάμικο

 

 

Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Γιαννιτσών

Το Λύκειο Ελληνίδων Γιαννιτσών ιδρύθηκε το 1992. Σκοπός της συγκρότησης και του έργου του είναι η διάδοση και διάσωση των πατροπαράδοτων εθίμων, η εξύψωση της Ελληνίδας όπως άλλωστε είναι και όλων των υπολοίπων παραρτημάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια οι παραστάσεις του έχουν συγκεκριμένη θεματολογία με ανάλογο λαογραφικό περιεχόμενο.

Τα τμήματα χορού έχουν φθάσει δέκα στον αριθμό, η δε χορευτική ομάδα ανταποκρίνεται άψογα στις εμφανίσεις της αποσπώντας άριστες κριτικές.

 

Χοροί

1) Σιάρενι Τσουράπι                                       5) Σίρι – σίρι

2) Ποζάρσκο                                                     6) Γκάιντα

3) Στάνκενα                                                       7) Σαρακίνα

4) Ζάικο                                                             8) Τικφέσκινο

9) Μόμα – Λένα

 

Χοροδιδάσκαλοι: Κάππος Αθανάσιος, Αμπεριάδης Αριστοτέλης

 

Share