Το Λυκειον των Ελληνιδων Αργους στη Συρο για το Πανελληνιο Συνεδριο Λυκειων


1

Το τριήμερο 15-18 Οκτωβρίου, 350 μέλη από τα Λύκεια Ελληνίδων εσωτερικού και εξωτερικού, τίμησαν με την παρουσία τους το Λ.Ε. Σύρου που γιορτάζοντας τα 100 χρόνια παρουσίας του στα δρώμενα του νησιού, διοργάνωσε το 17ο συνέδριο των Λυκείων.

Τα μέλη του Δ.Σ. Σύρου υποδέχτηκαν στο λιμάνι εγκάρδια τους συνέδρους και ακολούθησε η επίσημη τελετή έναρξης στο υπέροχο θέατρο «Απόλλων» που είναι μια μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου.

Η πρόεδρος του Λυκείου Σύρου κα Χριστίνα Λιποψυχάκη-Δενδρινού ευχαρίστησε όλες τις κυρίες για τη συμμετοχή τους και ο Μητροπολίτης Σύρου κ. κ. Δωρόθεος ο Β’ απέδωσε την ύψιστη τιμή της τοπικής Μητροπόλεως προς το θεσμό των Λυκείων.

Ακολούθησε ένα εξαιρετικό δρώμενο με το Συριανό ηθοποιό Γιάννη Δεσύπρη που υποδυόμενος το Γ. Σουρή παρουσίασε ένδοξες περιόδους του νησιού και σπουδαίες προσωπικότητες που έζησαν στη Σύρο. Η βραδιά έκλεισε με νησιώτικους χορούς και τραγούδια από τους χορευτές του Λυκείου Σύρου.

2

Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε δύο θεματικές ενότητες.

  • Πρώτη ενότητα : 100 χρόνια θεσμός του Λυκείου και ειδικότερα του Λ.Ε. Σύρου, και η σχέση του με το χορό την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό.
  • Δεύτερη ενότητα : ο κοινωνικός ρόλος του Λυκείου με το βλέμμα στο μέλλον.

Η τρίτη μέρα περιελάμβανε ξεναγήσεις στην υπέροχη και αρχοντική Ερμούπολη, στις εκπληκτικές εκκλησίες (Κοίμηση της Θεοτόκου με την ενυπόγραφη εικόνα του Ελ Γκρέκο, Αγίου Νικολάου «του πλούσιου» και άλλες), στα εντυπωσιακά δημόσια κτήρια και στην συνοικία βαπόρια, γεμάτη υπέροχα αρχοντικά, στο μουσείο Βαμβακάρη και στο βιομηχανικό μουσείο.

6

Ακολούθησε εκδήλωση στη πλατεία Μιαούλη με χορευτές του Λυκείου.

4

Το βράδυ το συνέδριο έκλεισε στο κατάμεστο από συνέδρους θέατρο «Απόλλων» με μοναδικό τρόπο, ανάλογο των 100 ετών ζωής του Λυκείου και της κουλτούρας της Σύρου. Η μεικτή χορωδία του μουσικού ομίλου Ερμούπολης ερμήνευσε έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

5

Η πρόεδρος του Λ.Ε. Αθηνών κα Ελένη Τσαλδάρη έκλεισε το πετυχημένο αυτό συνέδριο ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση των συνέδρων για το επόμενο 18ο συνέδριο το 2017 στην Ξάνθη, την πανέμορφη πόλη της Μακεδονίας.

Όλοι φύγαμε ενθουσιασμένοι από την υποδοχή, φιλοξενία και οργάνωση αφού ανανεώσαμε το ραντεβού μας το 2017 στην Ξάνθη.

7

Σημείωση : το φωτογραφικό υλικό είναι από την σελίδα του παραρτήματος Λήμνου.

Share