Άρωμα πολιτισμού και παράδοσης


Στο χορευτικό αντάμωμα που έχει γίνει θεσμός από το Λύκειο Ελληνίδων

a20140503g

Καλώς ανταμωθήκαμε και φέτος προς τιμή του πολιούχου μας Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους το βραδάκι του Σαββάτου 3(5 στο ανοικτό θέατρο της πλατείας μας. Αυτό το χορευτικό αντάμωμα των Λυκείων έχει γίνει πλέον θεσμός από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους μια και απο το 1994 ανά διετία διοργανώνει τη Μεγάλη Γιορτή Ελληνικών Χορών με απόλυτη επιτυχία. Το φιλόξενο Άργος απλώνοντας και φέτος τα φτερά του, αγκάλιασε την ακριτική Θράκη μας με το Λύκειο Ελ. Ορεστιάδος αγγίζοντας με το άλλο τη λεβεντογέννα Κρήτη μας με το Λύκειο Ελ. Ρεθύμνου για να τα σφίξει ζεστά, μαζί με τη μυθική και με πανάρχαια ιστορία όπως και το Άργος, Θήβα.

a20140503e

Τα λόγια είναι περιττά μπροστά στο υπέροχο αποτέλεσμα. Το απόγευμα του Σαββάτου η οδός Δαναού πλημμύρισε από νιάτα, ομορφιά, χορούς, χρώματα και μουσικές από τη ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα που πλαισίωνε την εκδήλωση αυτή, Μύρισε Ελλάδα και παράδοση όλη η διαδρομή των χορευτικών συγκροτημάτων μέχρι το υπαίθριο θεατράκι. Ο κόσμο; ξεσηκώθηκε και βγήκε από σπίτια και καφενεία για να θαυμάσει και να καμαρώσει τα νιάτα της πατρίδα; μας. Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Γιορτή.

a20140503d

Η άξια πρόεδρο; του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους κα Εφη Δημοπούλου-Κώρου ανέβηκε στη σκηνή. Με το γλυκό της χαμόγελο καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους που μας έκαναν την τιμή να βρίσκονται κοντά μας. Πρώτα-πρώτα τον Μητροπολίτη μας κ.Νεκτάριο που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας, τον αιδεσιολογιώτατο πατέρα Γεώργιο Σελλή- πρόεδρο Κληρικών Ελλάδος και προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίου Πέτρου Άργους, τον κ.Νίκο Γκαβούνο-πρόεδρο της ΚΕΔΑΜ που πάντα πρόθυμα βρίσκεται στο πλάι μας καθώς και την Περιφ/κη Ενότητα Αργολίδας για την συνδιοργάνωση. Καλωσόρισε θερμά .τα παραρτήματα των Λυκείων Θήβας, Ορεστιάδας και Ρεθύμνου, τους δασκάλους τους, τις προέδρους και συνοδούς αυτών, την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Κιάτου και μέλη του Δ.Σ., την εκπρόσωπο του Λυκείου Ελ. Μεγάρων. Ευχαρίστησε επίσης τους προέδρους και εκπροσώπου; συλλόγων και φορέων, τους χορηγούς μας και όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωση; αυτής. Έκανε μνεία στην δραστήρια γραμματέα του συλλόγου κα Σούλα Μπράμη που ακούραστη και μεθοδικά προετοίμασε και διεκπεραίωσε επιτυχώς όλες τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις και όχι μόνον. Αναφέρθηκε στους πολυτάλαντους δασκάλους μας τον κ.Βασίλη Δημητρόπουλο που είχε την διδασκαλία, επιμέλεια και παρουσίαση του προγράμματος καθώς και τον κ.Δημ. Αργυρόπουλο πρωτοχορευτή και δάσκαλο χορού στο Περιφ. Τμ. Κουτσοποδίου, τις εφόρους χορού και ιματιοθήκη; κυρίες Νίκη Δωροβίνη και Δήμητρα Καραμπή αντιστοίχως την συνέφορό τους κα Κική Ζαχαροπούλου και όλα τα μέλη του Δ.Σ. που εργάστηκαν για την εκδήλωση αυτή.
Δε λησμόνησε κανέναν …

 

Η πολυμελή; παραδοσιακή ορχήστρα, αποτελούμενη από τους μουσικούς Αλέξη Τζέμη- κλαρίνο- γκάιντα- καβάλι, Σπύρο Άνθη βιολί, Γιώργο Μακαρατζή-κρουστά, Χαρίτωνα Χαριτωνίδη-γκάιντα, Μάνο Κορναράκη-λύρα Κρήτης, Βαγ. Αγγελιδάκη – λαούτο Κρήτης, Πέτρο Δολιανίτη ακορντεόν, Θεόδωρο Πετρόπουλο-τραγούδι, Χαραλ.Θεοδωρόπουλο – πίπιζα, Βαλάντη Θεοδωρόπουλο-νταούλι, πήραν τη θέση τους.

a20140503

Το πρώτο χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελ. θήβας έκανε την εμφάνισή του επι σκηνή; χορεύοντας και κραδαίνοντας τις γκλίτσες τους ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους. Χόρεψαν με τη ψυχή τους χαρίζοντας μας ένα πλούσιο θέαμα με τους χορούς: Αη Θοδωρίτικο, Βρύση μου μαλαματένια, Δημητρώ, Μια χήρα πούλαγε κρασί, Ήλιος και Αριστεiδης. Επιμέλεια και διδασκαλία του κ.Άκη Λιναρά, ο οποίος διετέλεσε παλαιότερα δάσκαλος του Λυκείου μας και δάσκαλος του κ. Δημητρόπουλου, Επιπροσθέτως η πρόεδρο; του Λυκείου Ελ.Θήβας κα Μιμίτσα Αγάτσα στην προσφώνησή της μας συγκίνησε όλους όταν αναφέρθηκε στο Μητροπολίτη μας Κ. Νεκτάριο και πρώην γέροντα της Μονής Σαγματά Βοιωτίας.

a20140503c

Ακολούθησε το Λύκειο Ελ. Ρεθύμνου με το γνωστό σε όλους μας ηχόχρωμα της κρητικής λύρας και τους ξεσηκωτικούς χορούς της Κρήτης: σούστα, σιγανός και γρήγορος, πεντoζάλης, συρτός, μαλεβιζιώτης και ανωγειανός πηδηχτός. Οι Κρητικοί μας κάνοντας φιγούρες στον αέρα και ψαλιδάκια μας εντυπωσίασαν τόσο με το χορό τους όσο και με τις φορεσιές τους. Βράκες, στιβάνια, μαντήλια στο κεφάλι για τα αγόρια, τρία διαφορετικά είδη φορεσιών για τις όμορφες Κρητικοπούλες που χόρευαν λες και δεν πατούσαν τη σκηνή με την επιμέλεια και διδασκαλία του κ.Χαρ. Νικολουδάκη. Και όταν ο κ.Χατζηβασιλείου, ηθοποιός, απήγγειλε το ποίημα αφιερωμένο στο Άργος και γραμμένο από την πρόεδρό τους κα Ιωάννα Βαλαρή μας έκανε όλους να ανατριχιάσουμε … Σας το μεταφέρω: «Χιλιάδες χαιρετίσματα σας φέρνομ απο τη Κρήτη, την πόλη μας το Ρέθυμνο, το γέρο Ψηλορείτη. Στο Αργος σας το ξακουστό απ’ τα αρχαία χρόνια, ήρθαμε να χορέψομε χορούς που ζουν αιώνια! Χρόνια πολλά να ζήσετε με τσ’ οικογένειές σας, Χριστός Ανέστη κι άγιο φώς να λάμπει στσι καρδιές σας. Κι ο Αη-Πέτρος ο Επίσκοπο; που σήμερα γιορτάζει, Αγάπη, Φώτιση κι Υγεία πάντα να σας μοιράζει, Βιγλάτορας του Ελληνισμού είναι το Λύκειο μας που στέκει κι αστραποβολά σε πείσμα των καιρών μας … ».

a20140503f

Και ερχόμαστε στους Ακρίτες μας που μας συνδέουν «δεσμοί αiματος» από αρχαιοτάτων χρόνων όταν ο Ορέστης διωκόμενος από τις Ερινύες για το φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας, κατέφυγε μακριά στη Θράκη για να εξιλεωθεί Εκεί ίδρυσε την Ορεστιάδα για να επιστρέψει μετά από χρόνια στο Αργος όπου κι εβασίλευσε. Τώρα όμως οι φίλοι μας από την Ορεστιάδα με την επιμέλεια και διδασκαλία του κ.Γ. Ψυράκη ήρθαν για να κατακτήσουν τις καρδιές μας με τους όμορφους χορούς και τις εντυπωσιακές φορεσιές. Χόρεψαν: συρτό συγκαθιστό, ζερβός, χασαπιά, ζωναράδικο Κριού, ξυσυρτό, δενδρίτσι, σούστα ασβεστάδων και κουκουριαστό, χαρίζοντάς μας ζωντάνια από τη ζωντάνια τους … «Δώ στα λιανοχορταρούδια τι τρανός χουρός π’ θα γένη … » μας τραγούδησε ο Θ.Πετρόπουλος κι έτσι έγινε …

Τελευταiο στη σκηνή βγήκε το Λύκειό μας με 12 λυγερόκορμους φουστανελλάδες και 18 αργειτοπούλες πανέμορφες και χαμογελαστές που χάρις την επιμέλεια -διδασκαλία του κ.Β. Δημητρόπουλου χόρεψαν και τραγούδησαν εξαιρετικά τοπικούς χορούς γνωστούς σε μας και στα ακούσματά μας: γκελμπέρι- γκελμπεράκι, πέρα μεριά, τσακώνικος, του γαμπρού, κάτω στου Αργους τα χωριά, ενα λεβέντικο τσάμικο που έκανε τις φουστανέλες να στριφογυρίζουν στον αέρα με τα δυνατά πατήματα τους και τις φιγούρες τους καταλήγοντας ο πρωτοχορευτής σε ακροβατικές και γυρίσματα στον αέρα …. Οι χοροί τελείωναν με την χιλιοτραγουδισμένη «Αργειτοπούλα»: Για πες μου Γιώργο ποιά αγαπάς στην πέρα γειτονιά που πας; Μια αργειτοπούλα αγαπώ και ντρέπομαι να της το ειπώ» … , που έκαναν τον κόσμο να χειροκροτεί ζωηρά και να μένει καθηλωμένος στη θέση του παρά το ψιλόβροχο που παραλίγο να χαλάσει τη βραδιά.

a20140503b

Ήρθε η ώρα ανταλλαγή; αναμνηστικών και ανθέων με ευχαριστίες από όλα τα μέρη. Ενθουσιασμός, ευχές και υποσχέσεις για να ξανανταμωθούμε και εκτός Άργους. Μακάρι ο Άγιος Πέτρος να μας έχει καλά και να εξακολουθήσουμε για Χρόνια Πολλά να τον τιμούμε με την δέουσα χάρη. Ακολούθησε πλούσιο δείπνο για όλα τα χορευτικά συγκροτήματα και συνοδούς στο Πανταζής Royal στη Δαλαμανάρα, που κατέληξε σε γνήσιο ελληνικό γλέντι με την ορχήστρα μας παρούσα, χαρiζοντας μας περισσότερα τραγούδια και χορούς από όλα τα μέρη της πατρίδα; μας. Έτσι από βορρά μέχρι νότο, από Άργος μέχρι Θήβα ενώσαμε τα χέρια και τις καρδιές μας μεταδίδοντας ο ένας στον άλλον δύναμη και κουράγιο για να βροντοφωνάξουμε δυνατά απ’ άκρη σ’ άκρη ότι η Ελλάδα και το μέλλον της είναι αυτά τα παιδιά με την καθαρή ματιά και την αγάπη σε ό.τι γνήσιο, αυθεντικό και ελληνικό. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους.

Στέλλα Διολίτσα

Share